У Києві відкрилася фотовиставка “Міф про походження вояків УПА”

 

У п’ятницю, 19 лютого, в Національному історико-архітектурному музеї “Київська фортеця” відкрилася фотовиставка “Міф про походження вояків УПА”.

Про це повідомляє АрміяInform.

В експозиції — світлини з фотоархівів Української Повстанської Армії, кримінальних справ (МГБ, НКВС, МВС СРСР тощо) та особистих архівів родин вояків-повстанців.

Радянська влада постійно поширювала міфи про національно-визвольні рухи народів, що потрапили під контроль тоталітарного режиму “країни рад”. Винятком не стали й українські повстанці, які продовжували справу визвольних змагань українського народу початку ХХ сторіччя.

На знімках зображені вояки УПА, які протягом багатьох років здобували Українську державу. Також на світлинах можна побачити партизанський побут і бойові будні повстанців. Загалом на виставці представлено 30 знімків, на яких зображено упівців переважно із лівобережних регіонів України.

Фотовиставка ознайомлює відвідувачів з представниками повстанського руху, які були вихідцями з інших регіонів України, що спростовує міф про виключно західноукраїнське походження повстанців.

Фото: АрміяInform

Оскільки повстанські фото випадково могли потрапити до рук ворога, а це, зі свого боку, могло спричинити викриття вояків та стати причиною репресій проти їхніх родин, то фотографувати в підрозділах УПА тривалий час було суворо заборонено.

До світлин надано докладні описи, у яких указані імена вояків, місця та час знімків. За декілька десятиріч кропіткої праці дослідника фотоархіву Василя Гуменюка та його однодумців вдалося ідентифікувати понад сотню бійців та зібрати їхні біографії.

Символічним є те, що фотовиставка про вояків УПА і збройного підпілля ОУН з інших регіонів відбувається в ці дні у столиці України, у якій 22 січня 1919 року на Софійському майдані був оголошений Акт Злуки УНР і ЗУНР в єдину соборну Державу. Ідеї соборності важливі тепер, як ніколи, особливо з огляду на збройну агресію РФ проти України і анексію частини територій нашої держави.

“На світлині ми бачимо уродженця села Грабове Шахтарського району Донецької області Івана Кулика “Сірого”, старшого лейтенанта Червоної армії, керівника Коломийського окружного проводу ОУНр. Я його жартома називаю бандерівцем № 1 у Коломийській окрузі. Він загинув 2 жовтня 1951 року у с. Великий Ключів Коломийського району, а уродженець цього села Дмитро Кабалюк, доброволець батальйону “Донбас” з позивним “Шок” загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського оточення, організованого військами РФ і їхніми адептами, на малій батьківщині Кулика. Які ще докази потрібні для соборності, яка окроплена кров’ю найкращих синів і дочок України?”, – зазначив на відкритті фотовиставки один із дослідників архіву, заступник керівника військово-історичного клубу “Повстанець” Андрій Мацьків.

Фотовиставка працюватиме з 19 лютого до 3 березня.

Національний історико-архітектурний музей “Київська фортеця” розташований за адресою: місто Київ, вулиця Госпітальна, 24а.

Читайте також:
Викопаний в лісі архів УПА опублікували онлайн

На Житомирщині в італійській снарядній гільзі знайшли артефакти УПА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна