На Вінниччині депутати міськради самі собі дозволили виступати російською на сесіях, – ЗМІ

 

У Ладижинській міськраді, що на Вінниччині, внесли зміни до регламенту, аби надати можливість місцевим депутатам виступати російською мовою під час сесій міськради та засідань комісій.

Зі слів депутата Ладижинської міськради Андрія Скакодуба, таке рішення ухвалили, щоби тамтешній багаторічний міський голова Валерій Коломєйцев, який практично не володіє державною мовою, мав “законні” підстави виступати на сесії міськради російською, передає в п’ятницю, 19 лютого, видання Vежа.

Так, за даними видання, за відповідні зміни до регламенту проголосували майже всі новообрані місцеві депутати, включно з міським головою.
Голоси “проти” дали лише двоє ладижинських обранців: Іван Котик та Андрій Скакодуб.

У зв’язку з цим депутат Скакодуб звернувся зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови у якій просить привести регламент роботи Ладижинської міськради у відповідність до вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

З’ясувалося, що відповідні зміни до регламенту ладижинські депутати ухвалили ще минулого року, 19 листопада 2020 року, невдовзі після обрання їх на останніх місцевих виборах. Наразі відповідний пункт у регламенті Ладижинської міськради виглядає так:

“Стаття 3. Мова роботи ради
3.1.Пленарні засідання ради і засідання постійних комісій ради проводяться українською або російською мовами. Діловодство ведеться державною мовою” – йдеться у регламенті.

На момент ухвалення такого рішення, наголошує видання, депутатами Ладижинської міської ради, закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” вже був підписаний президентом.

Журналісти намагалися взяти коментар в Ладижинської міської ради, але секретар ради відмовилася відповідати на телефонний запит журналістів, а електронна пошта органу влади виявилася неробочою.

Як йдеться в біографічній довідці на сайті Ладижинської міськради, міський голова Валерій Коломєйцев очолює Ладижин вже 19 років. Вперше він став міським головою у березні 2001 року. Коломєйцев родом із селища Провідєніє Чукотського району, Хабаровського краю в Росії.

Читайте також:
Мер Миколаєва Сенкевич під час сесії синхронно перекладав російськомовні виступи депутатів з ОПЗЖ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна