Колабораційні суди в Севастополі та Сімферополі заарештували всіх затриманих 17 лютого кримчан

 

Так звані “суди” в Севастополі та Сімферополі обрали міри запобіжних заходів затриманим 17 лютого кримчанам.
Справи Ернеста Ібрагімова, Тимура Ялкабова, Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова і Олега Федорова розглядалися в Київському районному суді Сімферополя, а Яшара Шіхаметова – в Ленінському районному суді Севастополя.

Рішенням судів у середу, 17 лютого, їм всім призначили запобіжний захід – 2 місяці (1 місяць і 28 днів) в СІЗО, передає “Кримська солідарність”.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що вчорашні обшуки в будинках жителів Криму та їх арешт є відповіддю на дії Заходу, спрямовані проти Росії.

“Це чергова спроба зламати кримськотатарський народ, це дія, спрямована на те, щоб кримські татари залишали Крим. Зрозуміло, що це певною мірою є і відповіддю на резолюцію Європейського Парламенту, що була ухвалена буквально тиждень тому, і в якій йдеться про те, що Крим має бути звільнений Росією. Там йдеться про права корінного кримськотатарського народу, про необхідність ухвалення законів українською державою. Це своєрідна відповідь Заходу на ті санкції, які зараз розглядаються проти Росії. Кримські татари є постійним об’єктом переслідувань і гонінь з боку Російської Федерації”, – сказав Чубаров.

Нагадаємо, вранці 17 лютого в Криму пройшли масові обшуки російських силовиків у будинках мусульман (більша частина з яких ‒ кримські татари).
За словами активістки “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієвої, всім затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії за можливу причетність до організації “Хізб ут-Тахрір”.

Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінальних проваджень через ранкові масові обшуки в Криму 17 лютого.
У Представництві Президента України в АРК вказали на те, що інформацію про чергові масові обшуки російських силовиків у Криму оперативно передають українським правоохоронцям, а також мають намір використовувати її “в роботі на національному і міжнародному рівнях”.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з обшуками і затриманнями в анексованому Криму російськими силовиками 17 лютого. У відомстві закликали міжнародні інститути дати оцінку цим діям, а інформацію про останні обшуки і затримання планують винести на розгляд сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Мінреінтеграції України також закликало міжнародне співтовариство відреагувати на нові затримання в Криму.

Читайте також:
На Херсонщині помер член Щасливцевського сільського меджлісу, – Чубаров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.