Нова концепція НАТО буде спрямована на стримування Росії і Китаю, – Столтенберг

 

Нова стратегічна концепція НАТО, яка повинна бути прийнята на саміті у 2021 році, буде розрахована на стримування Китаю і Росії.

Про це в середу, 17 лютого, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

“У концепції від 2010 року ми говорили про стратегічне партнерство з Росією, але з тих пір ми бачимо агресивні дії щодо сусідів, незаконну анексію Криму і ситуація фундаментально змінилася. Тому нам потрібно оновити концепцію, підтвердити наші цінності і зміцнити зв’язок Європи і Північної Америки”, – сказав Столтенберг, якого цитує “Європейська правда”.

Генсек додав, що поточна стратегія не враховує зміну балансу сил і нарощування військової міці Китаєм, а також не бере до уваги зміни клімату.

За його словами, НАТО має стати майданчиком політичного діалогу всіх “однаково мислячих з країнами альянсу держав” для протидії Росії і Китаю.

“Ми повинні більше використовувати НАТО як платформу для консультацій і координації в більшій кількості питань. Водночас, нам необхідно розширювати політичне та практичне співробітництво і діалог з усіма однаково мислячими з нами демократичними державами по всьому світу, щоб захистити заснований на міжнародному праві порядок, який підривається країнами, які не поділяють наші цінності, такими як Росія і Китай”, – сказав генсек.

Як інформувала “Новинарня“, розвідка Естонії заявила, що РФ готується до масштабного конфлікту з НАТО.

Читайте також:
НАТО виводить ескадрилью розвіддронів на свої східні та південні кордони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна