НАТО виводить ескадрилью розвіддронів на свої східні та південні кордони

 

Новітні безпілотні літаки спостереження AGS RQ-4D, флот яких у складі п’яти високотехнологічних апаратів, був введений сьогодні в дію на Сицилії, дозволять НАТО контролювати ситуацію на східних та південних кордонах Альянсу.

Про це у Брюсселі на пресконференції в понеділок, 15 лютого, напередодні зустрічі Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, яка запланована на 17-18 лютого, повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

“З п’ятьма дронами ми можемо проводити моніторинг відразу двох регіонів. Вони дозволять нам моніторити великі площі з неба та у будь-який час надавати повну картину щодо ситуації на місцях. Ці літаки можуть навіть розпізнавати окремі імпровізовані вибухові пристрої. Тож це буде дуже корисним інструментом для спостереження та розвідки. Союзники визначать, які місії можуть виконувати ці БПЛА. Як я очікую, більшість польотів здійснюватиметься вздовж східних та південних кордонів Альянсу”, – цитує Столтенберга “Укрінформ”.

Він наголосив, що літаки AGS RQ-4D Phoenix є одними із найбільш технологічно розвинутих розвідувальних безпілотних дронів, які здатні надавати розвідувальну інформацію та дані спостереження в інтересах союзників.

Ці БПЛА можуть проводити багато годин у повітрі, збираючи дані по усьому євроатлантичному простору, від високих широт Півночі до африканського регіону Сахель, від Близького Сходу до Атлантики.

“Цей повітряний флот БПЛА є важливим, оскільки надає можливість моніторингу у відповідь на будь-які потенційні кризи. Ми також можемо задіяти ці літаки в окремих операціях та місіях НАТО, але для того, щоб це зробити, ми маємо отримати спільне рішення союзників для їх використання за межами території НАТО”, – додав Столтенберг.

Як йдеться на сайті SHAPE (штабу Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі), 15 лютого Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал ВПС США Тод Волтерс оголосив про введення в дію флоту безпілотних літаків спостереження НАТО AGS RQ-4D Phoenix, які укомплектовані необхідними технічними засобами та кваліфікованим персоналом та відсьогодні набули оперативну спроможність ефективно контролювати ситуацію на кордонах Альянсу.

Ескадрилья БПЛА базуватиметься на базі італійських ВПС Sigonella на Сицилії та діятиме в інтересах всіх 30 союзників по Альянсу.

Читайте також:
НАТО хоче збільшити фінансування військової діяльності біля кордонів з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна