В підручниках з історії України знайшли російську концепцію про “Новоросію”. Буде додаткова експертиза

 

Інститут модернізації змісту освіти вирішив провести додаткову експертизу текстів підручників з історії України для 8 класу, в яких знайшли російську концепцію про “Новоросію”.

Конкурсна комісія Інституту модернізації раніше рекомендувала присвоїти гриф Міністерства освіти, передає “Радіо Свобода”.

“З метою поліпшення якості підготовки підручників, перевірки їх відповідності науковим поглядам, направити підручники з історії України та всесвітньої історії на додаткову екпертизу до установ НАН України та провідних закладів вищої освіти”, – заявили в Інституті модернізації змісту освіти.

Перестороги викликали підручники “Історія України” для 8 класу під шифрами 80704, 80708 і підручник “Історія України” 8 класу для шкіл із поглибленим вивченням історії під шифром 80802.

Вчена рада Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України розкритикувала їх.

“Підручники тлумачать історію освоєння Степової України в руслі концепції “Новоросія”, а підручник 80802 ще й порівнює українців XVII століття з первісною людиною. Обидва підходи неприпустимі”, – йдеться у висновку Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України.

Водночас в Інституті модернізації змісту освіти наголошують, що ці підручники пройшли науково-методичну, психологічно-педагогічну, дизайнерську та антидискримінаційну експертизи, перш ніж їх направили до МОН із рекомендацією дати гриф.

Результати дозволили комісії одноголосно схвалити та направити підручники до профільного міністерства.

“Зауважимо, що негативно оцінювати підручники, ґрунтуючись лише на думках, оціночних судженнях деяких експертів, без ознайомлення з текстом власне підручників, на нашу думку, не зовсім коректно”, – додали в Інституті модернізації змісту освіти.

З оприлюднених рецензій експертів конкурсної комісії слідує, що в частини з них було чимало претензій до змісту підручників.

“Враження, що автору чи авторам свідомо йшлося про навіювання міфу про “Новоросію”. За кадром залишилося питання освоєння запорожцями теренів сучасної Південної та Східної України та впливу запорозької спадщини на подальший розвиток краю…Як можна було – а головне навіщо! – омолоджувати в підручнику Одесу на майже 400 років, ігнорувати козацькі коріння Катеринослава, не побачити татарські міста, перейменовані в Сімферополь і Севастополь, а козацькі зимівники на місці Миколаєва”, – цитує одного із експертів Українська служба ВВС.

В Інституті наголошують, що підручники під шифрами 80704, 80708 та 80802 ще не пройшли до кінця конкурсний відбір, їх не оприлюднено і не видрукувано.

Довідково:
“Детектор медіа” нагадує, що в історичному минулому Новоросія була урядовою назвою в Російській імперії для південно-українських земель, які були включені до складу імперії Романових у XVIII столітті. Вперше згадується у 1764 році, як Новоросійська губернія.
Російська пропаганда під час початкового етапу агресії проти України активно використовувала маніпулятивну конепцію “Новоросії”. Пропагандистський концепт базувалвся на міфічній культурно-історичній окремішності південних і східних областей України від решти території держави.
У грудні 2019 року президент РФ Володимир Путін назвав Причорномор’я і східну Україну “споконвічно російською територією”.
За словами Путіна, під час створення Радянського Союзу ці території були передані Україні з формулюванням “для підвищення процентного співвідношення пролетаріату на Україні”.

Читайте також:
ОАСК задовольнив позов Портнова та зобов’язав Міносвіти переглянути підручники з історії щодо Євромайдану

МОН зреагувало на підручник “Захист Вітчизни”, проілюстрований російськими військовими

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна