Україна піднялася в рейтингу прозорості найбільших оборонних компаній світу DCI-2020

 

Державний оборонний концерн “Укроборонпром” став єдиною українською компанією, яка увійшла в глобальний “Індекс оборонних компаній” (DCI) програми Transparancy International Defence and Security, і отримав 28 балів із 110 можливих.

Мета індексу – оцінити спроможність цих компаній бути прозорими і протидіяти корупції за шкалою від A (найвищий рівень прозорості) до F (найнижчий рівень прозорості і найвищий рівень корупційних ризиків).

Як інформує пресслужба “Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони”, концерт отримав оцінку Е.

До рейтингу DCI увійшли 134 найбільших оборонних компаній із 38 країн.

“Укроборонпром” – єдина українська компанія, представлена в індексі, отримала 28 зі 110 балів. Це відповідає рівню E. У цій групі, серед інших, також опинилися такі компанії, як японські Toshiba Infrastructure Systems and Solutions Corporation, Mitsubishi Electric Corporation, Mitsubishi Electric Industries, “Російські гелікоптери” та державна корпорація”Ростех” із Російської Федерації”, – йдеться в повідомленні.

Проте такий результат українського концерну експерти називають позитивним, адже у 2015 році, коли востаннє був опублікований рейтинг DCI, “Укроборонпрому” не було взагалі.

Натомість, оцінювали державне авіаційне підприємство “Антонов”, яке сьогодні входить до складу “Укроборонпрому”, а також “Харківський авіаційний завод”. Тоді “Антонов” та
ХАЗ опинилися у групі з найнижчим показником прозорості – F та з оцінкою 0 балів.

Порівняно з “Антоновим” і ХАЗ, позиції ДК “Укроборонпром” у 2020-му виявились значно
кращими. Піднятися в рейтингу вдалося через прагнення компанії підвищити рівень своєї прозорості упродовж останніх років і конструктивний діалог з укладачами індексу.

“Зокрема, у концерні дослухалися до конкретних порад експертів щодо антикорупційних процедур, Кодексу етики, прозорих процедур призначення директорів компаній-членів. Все це, зрештою, допомогло покращити загальний результат концерну”, – зазначила виконавча
директорка “Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони” Олена Трегуб.

Найкращі показники в рамках індексу “Укроборонпром” продемонстрував у сфері комплексної політики щодо боротьби з корупцією на рівні керівництва та організаційної структури. Це свідчить про доволі ефективну роль керівництва концерну в запобіганні корупції.

У сфері внутрішнього контролю концерн отримав помірну оцінку.

Тобто “Укроборонпром” має конкретну процедуру внутрішнього контролю, однак не виявлено жодних доказів того, що цей контроль здійснюється незалежно, якісно та підзвітно. Функція комплаєнсу перебуває все ще у процесі запуску, зараз для цього там виділена лише одна посада.

Негативну оцінку “Укроборонпром” отримав одразу за сімома критеріями.

Так, наприклад, було виявлено високий показник політичного втручання. В концерні немає незалежних членів наглядової ради, а додаткову інформацію про роль або процес призначення членів не публікують.

“Це становить великі ризики політичного тиску на діяльність концерну”, – наголошують експерти.

“Ми маємо намір рухатися вперед і це важливо робити в тому числі під наглядом
антикорупційних органів і громадських організацій, які нам в цьому допомагають. Багато речей було здійснено вже після цього огляду. Наприклад, на цьому тижні я затвердив Кодекс етики, який розробляли разом із НАКО”, – наголосив генеральний директор “Укроборонпрому” Юрій Гусєв.

Довідково
Індекс оборонних компаній з протидії корупції та корпоративної прозорості (DCI) розроблений глобальною антикорупційною програмою Transparency International Defence and Security (TI-DS), аналізує публічні зобов’язання відкритості та політик найбільших оборонних компаній світу. DCI дає оцінку якості, доступності процедур боротьби з корупцією за шкалою від A (низький ризик корупції) до F (високий ризик корупції).
Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони – громадська організація, яка є партнером Transparency International Defence and Security в Україні. Глибока співпраця базується на спільному прагненні знизити рівень корупції в оборонному секторі України.

Читайте також:
“Укроборонпром” в ОАЕ підписав військово-технічну угоду на $1 млрд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна