“Тримали в джунглях, де багато комарів”: з піратського полону повернулися шестеро українських моряків

 

Президент України Володимир Зеленський зустрів у Києві шістьох українських громадян – членів екіпажу судна Stevia, яких захопили пірати у Гвінейській затоці у грудні 2020 року.

Про повернення українців повідомив офіс президента в суботу, 13 лютого.

Під час нападу на судно пірати вивезли в невідомому напрямку шістьох українських моряків: Олександра Соручана, Семена Резніченка, Костянтина Андрєєва, Олександра Коровкіна, Владислава Чебана та В’ячеслава Сандеровського, а також двох громадян Албанії.

Звільнити українців вдалося наприкінці січня 2021 року. Їх доставили до міста Порт-Гаркорт, де пройшли необхідне медичне обстеження, а згодом – в Лагос і Стамбул (Туреччина). Сьогодні вони прибули до Києва.

“Ми отримали інформацію про захоплення. Почали працювати в Міністерстві закордонних справ. Викрадачі хотіли дуже багато. Але дипломати прекрасно попрацювали – і МЗС, і наші розвідники. Була зроблена досить складна комбінація. Людей повернули. Операція пройшла блискуче, адже всі люди здорові й живі. Ми знаємо випадки, коли це може тривати багато років. Вважаю, що це прекрасна перемога для України. Ми повертаємо всіх”, – сказав глава держави, вітаючи моряків на батьківщині.

Президент наголосив, що повернення громадян України додому – це пріоритет для Української держави. І ця операція з повернення українців відбулася на високому рівні.

Володимир Зеленський також поцікавився умовами, в яких пірати утримували українців.

Моряки розповіли, що їх тримали у джунглях серед мангрових лісів, де було дуже багато комарів.

“Це було страшно. Навколо тебе – двадцять людей з автоматами цілодобово”, – сказав один з моряків і додав, що більшість викрадачів була в стані сильного наркотичного сп’яніння.

Також Президент запропонував направити українців до лікарні “Феофанія” на декілька днів для проходження медичного обстеження та відновлення здоров’я.

Банкова нагадала, що торік завдяки роботі українських дипломатів було забезпечено звільнення 42 громадян України, яких незаконно утримували за кордоном, серед них – 17 українських моряків, захоплених у Гвінейській затоці, 14 членів екіпажу судна Ruta, яких з 2017 року утримували на території Лівії, 9 громадян України із сирійських таборів для біженців, 2 громадян, яких утримували як заручників на території Іракського Курдистану.
А цьогоріч на початку січня було звільнено та репатрійовано чотирьох громадян – членів екіпажу судна Captain Khayyam, засуджених у Лівії у грудні 2017 року до п’ятирічного ув’язнення.

Читайте також:
Нігерійські пірати захопили судно з шістьма українськими моряками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна