Мінські угоди виконати неможливо, США можуть допомогти повернути окуповані території, – Єрмак

 

Мінські домовленості практично неможливо виконати в тій редакції, в якій їх підписали, але українська сторона намагатиметься зробити все для їх реалізації.

Про це заявив глава офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю на каналі “Україна” увечері в п’ятницю, 12 лютого.

Він зазначив, що прогрес у переговорах є, хоча вони йдуть дуже повільно і складно.

“Українській стороні вдалося кардинально змінити представництво в мінському процесі та підняти рівень беззастережної підтримки з боку наших європейських партнерів, Німеччини та Франції”, – сказав Єрмак, якого цитує “РБК-Україна”.

На питання “чи зберігається зараз режим припинення вогню?”, голова офісу президента відповів, що режим припинення вогню триває.

“Попри провокації, які є зараз, вони непорівнянні з тими часами, коли режиму не було. Але не можна приховувати, що є загиблі та поранені. Але, якщо ми порівняємо цифри втрат, які наша армія зазнала в аналогічному періоді, наприклад, рік тому, то, безумовно, це в рази менше”, – зазначив Єрмак.

Водночас він підкреслив, що “в процесі узгодження нової дорожньої карти, нового плану (представленого Кравчуком – ред.), який має базуватися на принципах Мінських угод, безумовно потрібно вносити коригування для імпульсу переговорам, щоб врятувати їх”.

Єрмак заявив, що через шість років підписання Мінських угод, фактично відчутних результатів немає.

Однак, на його думку, США, як стратегічний партнер України, мають і можуть зіграти одну з ключових ролей у припиненні військового конфлікту на Донбасі та у врегулюванні питання про повернення всіх українських територій.

Відповідаючи на запитання про можливе приєднання США до переговорів щодо Донбасу, він зазначив:

“У Нормандському форматі є чотири сторони. І приєднання когось нового до цього формату – це рішення чотирьох учасників”, – цитує Єрмака пресцентр ОПУ.

Керівник офісу президента наголосив, що представники нової адміністрації США, зокрема президент Джо Байден, віце-президент Камала Гарріс і держсекретар Ентоні Блінкен, “дуже добре знають і розуміють Україну, розуміють ситуацію в нашій країні”. Тому, на думку Андрія Єрмака, відносини між Сполученими Штатами та Україною мають вийти на новий якісний рівень.

За його словами, сьогодні керівництво України вже має контакти з новою адміністрацією США, і вони лише розвиватимуться.

Читайте також:
Перемовини далі неможливо вести, це професійні вбивці, – Єрмак про загострення на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна