Узбекистан повністю переходить на латиницю

 

В Узбекистані з 1 січня 2023 року в усіх організаціях при розробленні, ухваленні та публікації діловодних і інших документів використовуватимуть узбецький алфавіт на латинській графіці.

Про це у п’ятницю, 12 лютого, повідомляє узбецьке бюро “Радіо Свобода”.

За повідомленням Мін’юсту країни, 10 лютого було ухвалено постанову уряду з цього питання. Крім того, затверджено “дорожню карту” поступового переходу до узбецького алфавіту на основі латиниці.

Документом передбачена розробка проєктів нормативно-правових актів про повний перехід на узбецький алфавіт на основі латиниці, а також про затвердження нової редакції правил правопису узбецької мови.

Проєкт постанови уряду про затвердження “Правил орфографії узбецької мови” буде розроблений на основі нової редакції узбецького алфавіту на латиниці.

“Дорожньою картою” також заплановане повне переведення на вдосконалений алфавіт на латинській графіці офіційних вебсайтів, документів, які засвідчують особу, ID-карт, робочих паперів і різних бланків, назв міст, вулиць, найменувань, назв організацій, вивісок, засобів масової агітації, реклами та оголошень.

Також усі центральні та місцеві засоби масової інформації, сайти, видавництва і поліграфічні підприємства повинні будуть повністю перейти на латиницю.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв затвердив Концепцію розвитку узбецької мови, вдосконалення мовної політики в 2020-2030 роках і програму її реалізації.

Читайте також:
В Узбекистані заборонили георгіївські стрічки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна