“Глухий кут”: в ОБСЄ пояснили, чому не розслідують порушення “перемир’я” на Донбасі

 

Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Халіт Чевік пояснив, чому порушення перемир’я на Донбасі не розслідуються.
За його словами, сторони не змогли домовитися про створення спільного механізму для прийняття заходів.

Про це він сказав у ході засідання Радбезу ООН в четвер, 11 лютого.

“Виникла важлива перешкода, оскільки сторони не змогли домовитися про створення спільного координаційного механізму для вжиття заходів та розслідування ймовірних порушень у цілях як деескалації, так і розв’язання проблем безкарності”, – зазначив Чевік, якого цитує “РБК-Україна”.

Він підкреслив, що цей механізм міг би служити важливим заходом зміцнення довіри, “якої досі не вистачало”.

“На жаль, змушений констатувати, що обговорення цього питання в робочій групі зайшло в глухий кут, оскільки позиції на переговорах посилилися. Попри заклики до вжиття заходів до безкарності, сторони не продемонстрували прихильність цьому принципу”, – сказав глава СММ ОБСЄ.

Натомість спеціальний представник голови ОБСЄ в Тристоронньої контактної групи Хайді Грау розповіла про процес переговорів щодо єдиного плану з врегулювання на Донбасі. За її словами, обговорення знаходиться в глухому куті.

Як зазначила Грау, в перші місяці 2020 року політична група ТКГ зробила значні зусилля, щоб прийти до спільного знаменника, проте з серпня російська сторона блокує переговори.

“З серпня 2020 року деякі учасники вимагають, щоб парламент України скасував резолюцію щодо місцевих виборів, перш ніж обговорення може бути продовжено”, – сказала вона.

Представник ОБСЄ нагадала, що для того, щоб розблокувати переговори, учасники ТКГ запропонували розробити спільний план дій щодо виконання “Мінська”, який би мав часові обмеження.

“Це дуже важке завдання, на жаль. Обговорення в ТКГ, як і раніше, знаходиться в глухому куті. Тому я вдячна, що політичні радники нормандської четвірки приєдналися до процесу”, – додала Грау.

Як інформувала “Новинарня“, Рада Безпеки ООН провела засідання у зв’язку із шестиріччям підписання комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.

Читайте також:
Постпред Росії при ООН назвав два питання, від яких залежить врегулювання на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна