Українські фільми не пройшли в короткі списки претендентів на “Оскар”

 

Українські фільми “Атлантида” режисера Володимира Васяновича та “Земля блакитна, ніби апельсин” Ірини Цілик не пройшли в короткі списки претендентів на “Оскар”.

Про це режисерка Цілик написала на ФБ-сторінці в середу, 20 лютого.

“Ані “Земля блакитна, ніби апельсин”, ані “Атлантида” не пройшли в короткі списки Оскару. Чесно кажучи, я так і думала (надто складна гра, надто багато підводних каменів і нюансів). Але вчора мене спитали в інтерв‘ю, що би я відчувала або сказала у своїй промові, якби мені довелося отримувати Оскар. Я ляпнула перше, що спало на думку, – що я була би дуже рада за Україну, бо вона може нарешті закрити цей гештальт, видихнути, заспокоїтися і йти далі. Тож саме цього нам і бажаю. Хай уже колись з Україною врешті це станеться (може, наступного року? Десь же він є, буде – цей український фільм, з великим бюджетом на промокампанію, потужним американським дистриб‘ютором і щасливою зіркою)”, – написала вона.

За інформацією агентства “Інтерфакс”, згідно з оприлюдненим американською кіноакадемією коротким списком повнометражних фільмів 93-ї премії “Оскар”, фільм “Атлантида” не пройшов до категорії “Міжнародний повнометражний фільм”.

“Вся надія була на виконавчий комітет Оскара. Вони завжди затягували кращі стрічки в номінацію. Але цього року вони втратили квоту і голоси рахували з 8 тисяч академіків, яких досить важко звинуватити в упередженості і ще легше підкупити. Це чудова історія про індекс глобального стану права, прозорості та й що вже лукавити – демократії, яка досить сильно похитнулась за останні 5 років. Російський лобізм був, є і буде. Відверте лайно Кончаловського під назвою “Дорогие товарищи” буде боротись за премію”, – написав на ФБ головний герой “Атлантиди” Андрій Римарук.

Про що “Атлантида”
Як відомо, у вересні 2019 року українська антиутопія “Атлантида” отримала приз як найкращий фільм програми “Горизонти” на 76-му Венеціанському кінофестивалі.
У серпні 2020 року “Атлантиду” відібрано в довгий список премії Європейської кіноакадемії (European Film Awards).

Фільм “Атлантида” оповідає про недалеке майбутнє і розповідає історію Сергія, солдата-ветерана, який страждає посттравматичним стресовим розладом і який виявився застряглим у непридатній для життя тоді Східній Україні. Після припинення роботи заводу він вирішує приєднатися до волонтерської групи, проводить ексгумацію тіл жертв війни. Ця місія дає змогу йому впоратися зі своєю нездатністю адаптуватися до своєї нової реальності. Він знайомиться з Катею і, працюючи з нею, починає вірити, що можливе краще майбутнє.

Одну з головних ролей зіграв Андрій Римарук — колишній розвідник, учасник бойових дій, який зараз працює у фонді допомоги армії “Повернись живим”.

Про що “Земля блакитна, ніби апельсин”
У фільмі йдеться про сім’ю, яка живе в “червоній зоні” Донбасу, де вже шостий рік тривають воєнні дії. Буденність для цивільних людей у прифронтовій зоні докорінно змінилася. 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Обстріли у Красногорівці, де живуть герої стрічки, не припиняються. Але, незважаючи на всі труднощі, ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають захоплення, грають на музичних інструментах і, що найцікавіше, знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

За цей фільм Ірина Цілик здобула приз за найкращу режисуру на американському фестивалі незалежного кіно “Санденс” у США.
Стрічка є повнометражним дебютом Ірини Цілик. Кінопроєкт фільму “Земля блакитна, ніби апельсин” (робоча назва — “Жовтий автобус”) став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно, сума державної фінансової підтримки склала 2 млн 728,2 тис. грн (48,3 % загальної вартості виробництва фільму).
Назва “Земля блакитна, ніби апельсин” — це цитата з вірша поета-сюрреаліста Поля Елюара.
Фільмування проходило у 2017—2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області, а також у Києві.

Читайте також:
Мур на кордоні з РФ і любов, що перемагає смерть: у прокат вийшов фільм “Атлантида” про Донбас після нашої перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна