Стилобат із деревами і QR-кодами: в Одесі представили оригінальний концепт загиблим воїнам АТО/ООС. ФОТО

 

В Одесі відбулися громадські слухання, на яких розглянули концепт майбутнього Меморіалу воїнам Одеси й області, які загинули за Україну в зоні проведення АТО/ООС.

Свій проєкт представив відомий одеський скульптор Михайло Рева.

“Меморіал вражає креативністю і відходом від радянських шаблонів у дусі скульптур «залізних істуканів». Він буде виконаний у незвичній формі стилобату – мармурового помосту завдовжки двадцять метрів”, – пише АрміяInform.

Як відомо, в давній Греції стилобатом звали кам’яні плити під колонами. Пізніше так почали називати характерні триступеневі цоколі давньогрецьких храмів.

У верхній частині одеського меморіалу, на поверхні мармурової плити, планують зробити 21 виріз округлої форми. У них будуть висаджені дерева (попередньо, яблуні та горобини), що “символізують відродження до життя і нескінченне прагнення до неба й сонця”.
На бічних панелях плит рельєфним способом вигравірують імена і прізвища одеситів і жителів області, які загинули, захищаючи Україну від російських агресорів. Поруч з прізвищами загиблих захисників України буде зображений QR-код, і кожен бажаючий зможе за допомогою свого мобільного гаджета отримати більш досконалу інформацію про ту чи іншу людину.

Завдяки штучному підсвічуванню дерев у вечірній і нічний час створюватиметься ефект об’ємності меморіалу та “променевого дихання незримих душ загиблих, які прагнуть піднятися у зоряне небо”.

Фотогалерея:

Проєкт Меморіал воїнам Одеси й області, які загинули за Україну в зоні проведення АТО-ООС - Михайло Рева_2 Проєкт Меморіал воїнам Одеси й області, які загинули за Україну в зоні проведення АТО-ООС - Михайло Рева_3 Проєкт Меморіал воїнам Одеси й області, які загинули за Україну в зоні проведення АТО-ООС - Михайло Рева_1
<
>

Проєкт сподобався представникам громадськості, ветеранам російсько-української війни, волонтерам, військовослужбовцям, які були присутні на слуханнях.

“Вражає своєю неповторністю і глибоким символічним змістом, − поділився враженням керівник Південного регіонального відділу Інституту національної пам’яті України Сергій Гуцалюк. – Загиблі герої, чиї імена будуть відображені на мармурі, не пішли у невідомість, вони продовжують своє життя у своїх вчинках. Світло, яке випромінює меморіал, надає відчуття, що їхні душі поруч з нами”.

Меморіал планують розташувати біля вулиці Канатної і проспекту Гагаріна.

У сквері буде проведена ландшафтна реконструкція та перепланування зелених зон.

Після громадських слухань концепт Михайла Реви направлять у муніципальний департамент архітектури та містобудування для подальшого узгодження.

За рішенням Одеської міської ради, весь комплекс запланованих робіт планують завершити до кінця 2021 року.

Читайте також:
“Не дамо змінити історію!” На меморіал в Авдіївці повернули прапор добровольців “Правого сектора”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна