“Не дамо змінити історію!” На меморіал в Авдіївці повернули прапор добровольців “Правого сектора”

 

На меморіал загиблим захисникам Промзони, що в місті Авдіївка на Донеччині, після суспільного розголосу повертають прапори добровольчих формувань, що також захищали “промку” – прапор 1-ї окремої штурмової роти ДУК ПС та червоно-чорне знамено “Правого сектора”.

Як передає “Новинарня“, про це в суботу, 30 січня, повідомила волонтерка, депутатка Київради від “Голосу” Аліна Михайлова.

“Прапор добровольців в цю хвилину підіймають на меморіал боїв за Промзону. Ми не дамо міняти історію, боротимемся за правду і стоятимемо за гідність наших бійців”, – написала Михайлова у фейсбуці.

Вона розповіла, що за день до відзначення 4-ї річниці боїв за Промзону Авдіївки прапори 1 ОШР ДУК ПС та червоно-чорний стяг були зняті з меморіалу.

Волонтерка дала зрозуміти, що таким було розпорядження командира бригади (зараз Авдіївку обороняє 72 омбр ЗСУ ім. Чорних запорожців, командир – полковник Артем Богомолов).

“Ось ти комбриг і думаєш, що будеш переписувати історію боїв (у яких ще й не брав участь) і з неї прибирати добровольців. Ось тебе за це фігачать бійці, ВЦА, журналісти та активісти. Ось ти вже сюся і “будь ласка, не підіймати кіпіш, ми зараз повернемо ваш червоно-чорний стяг на меморіал”, – написала Михайлова.

Вона заперечила пояснення про те, ніби напередодні урочистостей червоно-чорний прапор був потріпаний, надавши фото, де всі прапори в однаковому стані, зокрема й “націоналістичні”.

Ось ти комбриг і думаєш шо будеш переписувати історію боїв (в яких ще й не брав участь)і з неї прибирати…

Опубліковано Alina Mykhailova Субота, 30 січня 2021 р.

Про розпорядження командира зняти прапори добровольчих формувань повідомила і журналістка видання “Цензор” Віолетта Кіртока.

“Саме добровольці зимою 2016 року займали “сіру” територію, передаючи потім її під контроль військовим. Саме добровольці робили тут позиції, прокопували хитросплетіння траншей, обживаючи підвали та бліндажі. Тут вони і гинули. Їхні імена вибиті на табличках меморіалу нарівні з прізвищами піхотинців, десантників, розвідників. Але вже лише через чотири роки після початку запеклих боїв на “промці” про них вирішили забути?..
…Слухаєш слова нинішнього командира 72-ї бригади, який немає ніякого відношення до подій зими 2017 року, і не чуєш навіть згадки про тих, хто пліч-о-пліч воював тоді поряд з піхотинцями. Наче їх і не було там…” – написала Кіртока у фейсбуці.

Аліна Михайлова подякувала за допомогу у вирішенні цього питання військово-цивільній адміністрації міста Авдіївка.

Вона оприлюднила фото, як знамено 1-ї штурмової роти ДУК ПС повертають на меморіал:

прапор 1 ОШР ДУК ПС - Авдіївка прапор 1 ОШР ДУК ПС прапор 1 ОШР ДУК ПС - Авдіївка_1
<
>

“Фото зроблені сьогодні під час повернення нашого прапора 1 ОШР на флагшток.
ВЦА Авдіївки вже замовили червоно-чорний стяг, і в найближчий час бойовий стяг добровольців також буде повернуто на меморіал!” – розповіла волонтерка.

Напередодні, 29 січня, в Авдіївці біля військового меморіалу вшанували бійців 72-ї бригади, які ціною свого життя зупинили наступ ворога та просунулися вперед. У заході взяли участь заступники керівника ВЦА Авдіївки Євген Удовенко та Сергій Легенький, а також військовослужбовці 72 омбр імені Чорних Запорожців, які й зараз боронять місто.

Пам’ять героїв вшанували покладанням квітів та хвилиною мовчання біля самодіяльного меморіалу.

Цей меморіал у вересні 2017 року створили самі військові. В основі пам’ятки – уламки снарядів, що прилетіли на “промку” під час обстрілів, стели на честь загиблих, щогли з прапорами військових з’єднань та структур, що обороняли Авдіївку – 25-ї, 72-ї, 79-ї, 93-ї бригад, 74-го батальйону, добровольчих формувань (адже
Відтоді тут час від часу проводять опоряджувальні роботи, оновлюють прапори.

В Авдіївці вшанували бійців 72 ОМБр, які ціною свого життя зупинили наступ ворога

Сьогодні на Авдіївській промзоні…

Опубліковано Військово-цивільна адміністрація міста Авдіївка Донецької області Пʼятниця, 29 січня 2021 р.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 січня 2017 року, в річницю бою під Крутами, в районі промислової зони Авдіївки о 4:30 ранку група бійців 1-го батальйону 72-ї механізованої бригади ЗСУ прийняла бій і перейшла до контрнаступу, зайнявши опорний пункт російських окупантів “Алмаз-2”. Протягом 29-30 січня під час запеклих боїв під Авдіївкою загинули сім українських захисників: заступник командира батальйону капітан Андрій Кизило (1993 р.н., Черкаська область), солдат Дмитро Оверченко (1989 р.н., м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область), молодший сержант Володимир Бальченко (1992 р.н., Чернігівська область), сержант Володимир Крижанський (1982 р.н., Черкаська область), солдати Олег Бурець (1990 р.н., Дніпропетровська область), Віталій Шамрай (1990 р.н., Черкаська область) і Ярослав Павлюк (1980 р.н., Кіровоградська область).
У ці дні ворог вчинив потужні обстріли Авдіївки. Зокрема, в ніч на 31 січня окупанти з території міста Донецьк обстріляли авдіївські житлові райони більш як 80 ракетами з РСЗВ БМ-21 “Град” та 30 артснарядами калібру 152 мм. Місто горіло, були жертви серед цивільних, під час сильних морозів Авдіївка переживала гуманітарну катастрофу без води, електрики й тепла.
Зайняті позиції на Промзоні вдалось відстояти, окупантів відсунули від міста.
Опорник “Алмаз-2” тепер має назву “Орел” – на честь позивного Героя України, 23-річного капітана Андрія Кизила, який віддав життя в бою за цей рубіж.

Читайте також:
В Авдіївській промзоні відкрили меморіал на честь загиблих там українських військових. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна