“Залишаємо за собою право на відповідь”: Європа зреагувала на висилку дипломатів трьох країн з РФ

 

У Європейському Союзі засудили рішення Міністерства закордонних справ Росії вислати з країни дипломатів Швеції, Польщі та Німеччини.

Так, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що дізнався про такий крок російського МЗС під час зустрічі з Сергієм Лавровим в п’ятницю, 5 лютого.

“Я рішуче засудив це рішення та відкинув твердження про те, що вони проводили діяльність, несумісну з їх статусом іноземних дипломатів”, – сказав Боррель.

За його словами, рішення слід переглянути.
“Я наголосив на єдності та солідарності Європейського союзу з відповідними державами-членами”, – додав верховний представник ЄС.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала вислання дипломатів невиправданим.

“Ми вважаємо це вислання невиправданим. Ми вважаємо, що це ще один аспект того, що є далеким від принципів правової держави, що можна наразі спостерігати в Росі”, – сказала Меркель журналістам.

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас пообіцяв відповідь Росії, якщо та не перегляне своє рішення про висилку європейських дипломатів нібито за участь у акціях протесту за Навального, йдеться у заяві міністра, опублікованій на сайті МЗС Німеччини.

Маас вважає, що рішення Росії вислати трьох дипломатів ЄС, в тому числі співробітника німецького посольства в Москві, є невиправданим і ще більше погіршує відносини з Європою.

Він пояснив, що німецький дипломат у законний спосіб дізнався про події на місці – як це передбачено Віденською конвенцією про дипломатичні зносини.
“Якщо Росія не перегляне цей крок, він не залишиться без відповіді”, – заявив міністр закордонних справ Німеччини.

МЗС Швеції вважає рішення Росії вислати шведського дипломата нібито за участь в акції протесту за звільнення Навального абсолютно необґрунтованими, заявивши, що дипломат лише спостерігав за протестами.

“МЗС може підтвердити, що Росія вирішила вислати шведського дипломата. Ми вважаємо це абсолютно необгрунтованим і представили позицію російській стороні”, –  заявила представниця шведського МЗС Лінн Дувгаммар.

За її словами, МЗС Швеції заперечує звинувачення Росії у тому, що дипломат брав участь у протестів. Стокгольм стверджує, що дипломат спостерігав за демонстраціями.

“Ми шкодуємо через дії Росії і залишаємо за собою право на відповідь“, – додала Дувгаммар.

МЗС Польщі заявило про намір вислати російського дипломата у відповідь на оголошення персоною нон грата дипломата Польщі.

Про це розповів “РИА Новости” посол РФ у Польщі Сергій Андрєєв. Посол повідомив, що в п’ятницю він був запрошений в МЗС Польщі, де з ним розмовляв заступник міністра Марчін Пшидач.

Президент Франції Еммануель Макрон також засудив рішення Росії.
“Що стосується справи Навального, я з найбільшою рішучістю засуджую те, що сталося: і отруєння, і вирок, і сьогоднішню висилку дипломатів Росією” – заявив Макрон.

Як інформувала “Новинарня“, 5 лютого російське МЗС заявило, що висилає з країни дипломатів Швеції, Польщі та Німеччини за участь в акціях 23 січня.
Дипломатів-учасників акцій оголосили “persona non grata”. Їм наказали найближчим часом покинути територію Російської Федерації.

Читайте також:
Лавров – Боррелю: “У відносинах Росії та Євросоюзу “відсутня нормальність”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна