Канали Медведчука фінансуються з компанії в ОРЛО, а Козак пов’язаний з окупантами через кіпрський офшор, – ЗМІ

 

ООО “Торговый дом “Донские угли”, яке веде свою діяльність в ОРЛО, фінансує телеканали Віктора Медведчука “112”, “ZIK” і “NewsOne”.

Про це написала в середу, 3 лютого, “Українська правда” з посиланням на надійно поінформованих співрозмовників у РНБО та СБУ.

Відомо, що куратором “Донских углей” є також кум Путіна Медведчук.

“Згідно з отриманою в джерел інформацією, правоохоронці встановили, що кошти, отримані від здійснення протиправної діяльності посадовцями ООО “Торговый дом “Донские угли” частково скеровуються для фінансування деструктивної діяльності телеканалів “112”, “ZIK” і “NewsOne”, які здійснюють системну діяльність, спрямовану на реалізацію вигідних Росії наративів у контексті легалізації військової агресії на сході України та легітимізації окупації Криму, а також на дискредитацію внутрішньої та міжнародної політики України”, – пише видання.

Правоохоронці також підозрюють, що представники “Донских углей” разом з ДП “Торговий дім “Східний Енерго-Альянс”, “Міністерством доходів і зборів ЛНР” та іншими незаконними утвореннями створили злочинний механізм придбання кам’яного вугілля, видобутого на окупованих територіях Луганщини, його реалізації енергогенеруючим компаніям РФ із сплатою відповідних податків до бюджету “ЛНР”, подальшого використання отриманих прибутків для здійснення терористичних актів, а також підтримання діяльності псевдореспубліки.

З огляду на це, СБУ 2 лютого відкрила кримінальне провадження за ст.258-5 “Фінансування тероризму”.

Центр протидії корупції заявляє, що зв’язок Тараса Козака із терористами “ЛДНР” та постачанням вугілля з окупованих Росією територій тягнеться ще з 2014 року.

Про це виконавчий директор та член правління ЦПК Дар’я Каленюк розповіла в блозі на “Українській правді”
Вона нагадала, що, згідно з офіційними даними, 16 грудня 2014 року ПАТ Центренерго уклало договір із компанією Arida Global Limited з Гонконга на поставку десятків тисяч тонн вугілля.

Вугілля мало закуповуватися з Південної Африки, але в 2016 році “Українська правда” виявила, що насправді під виглядом південноафриканського вугілля Аріда продавала державним ТЕЦ контрабандне вугілля з “ДНР/ЛНР”.

Каленюк відзначила, що ще 5 листопада 2013 року гонконзька Arida Global Limited підписала кредитний договір на 8 мільйонів доларів з кіпрською компанією Hakail Limited, бенефіціарним власником якої і був Тарас Козак.

Козак вказує бенефіціарний контроль над Hakail Limited в своїх щорічних деклараціях, починаючи від 2015 року і закінчуючи 2019 роком.

За даними держреєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії Козака – Turul Investments Limited – ще від 2012 року.
Каленюк відзначила, що згідно з аудиторськими звітами, за цим кредитним договором компанія Arida отримала від кіпрського офшору Козака за 2014 та 2015 роки 7,4 млн доларів кредитних коштів.

Кредит надавався під 2.5% річних. Він не був застрахований заставним майном, і його мали повернути до 6 листопада 2015 року.
Але Arida Global Limited не повернула позичені кошти, а кіпрський офшор Козака списав цей борг.

Каленюк підкреслила, що гонконзька компанія Arida Global Limited, яка постачала в Україну контрабандне вугілля з окупованих територій, в 2014-2015 роках отримувала безповоротне багатомільйонне фінансування від кіпрського офшору Козака.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони щодо запровадження санкцій щодо соратника Медведчука – нардепа від “ОПЗЖ” Тараса Козака та щодо групи телеканалів із “пулу Медведчука”, які транслюють російську пропаганду – “112 Україна”, NewsOne, ZIK. Підставою для цього став закон України “Про санкції” та постанова Верховної Ради від жовтня 2018 року.
Після 23-ї години оператори кабельних мереж почали відключати трансляцію цих каналів.

Читайте також:
Кремль зреагував на санкції Радбезу проти каналів Медведчука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна