УІНП випустив ролик про діяльність ОУН у центрі й на сході України. ВІДЕО

 

До річниці Першого Великого збору ОУН Український інститут національної пам’яті підготував ролик про діяльність українських націоналістів у центральних, східних та південних областях.

Про це повідомила пресслужба УІНП.

Із 28 січня до 3 лютого 1929 року тривав Перший Великий збір ОУН, який також відомий як Конгрес українських націоналістів. На ньому було проголошено створення ОУН на чолі з полковником Євгеном Коновальцем, озвучені загальні світоглядні засади, політичне бачення ситуації та устроєві форми організації.

“Діяльність ОУН зосереджувалась насамперед у західних областях України, що перебували у складі міжвоєнної Польщі. Однак з початком німецько-радянської війни було створено кілька похідних груп ОУН, які змогли налагодити підпільну діяльність у центральних, східних та південних областях, включно з Донбасом та Кримом”, – ідеться в повідомленні.

 

“Є радянські дані про арешти та розгроми в 1944-46 роках по кожному району. Сотні людей арештовано у Дніпропетровській області. Те ж саме у Миколаївській, Одеській, Херсонській областях”, – зазначив дослідник ОУН, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван Патриляк.

Ролик створила студія Prosto production.

Читайте також:
УІНП випустив ролик про історію степової України. ВІДЕО

Архів національної пам’яті через відсутність фінансування опинився під загрозою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна