У Перемишлі знищили пам’ятну дошку українській художниці Олені Кульчицькій

 

У польському Перемишлі невідомі знищили кам’яну пам’ятну дошку, присвячену трьом видатним перемишлянкам: українській художниці Олені Кульчицкій, польській політичній діячці Вінценті Тарнавській та єврейській психоаналітикині Гелен Дойч.

Інцидент стався у вівторок, 2 лютого, передає “Наше слово”.

Зазначається, що дошку встановили в межах художнього проєкту “Центр світів є тут” у вересні 2020 року.

“Утім, після того, як кресові середовища піддали сумніву легітимність увічнення прізвища Кульчицької з приводу її нібито комуністичної діяльності, дошка залишилася невідкритою”, – пише видання.

Перша спроба знищення меморіальної дошки відбулася на початку січня цього року. З неї здерли чорну плівку, якою вона була вкрита, пошкодили в одному місці чимось гострим, пробували відкрутити один із чотирьох гвинтів.

Згодом мер міста Войцєх Бакун попросив Польський інститут національної пам’яті оцінити справу стосовно Кульчицької.
Інститут видав негативне рішення щодо української художниці, яка в 1951-1955 роках була депутаткою Верховної Ради УРСР, а значить – пропагувала комуністичний режим.

“ІНП не взяв до уваги фактів, що Олена Кульчицька була депутаткою від тодішньої інтелігенції, ніколи не належала до комуністичній партії, а у своїй діяльності допомогала багатьом політичним в’язням і репресованим”, – додає “Наше слово”.

Ініціаторки встановлення дошки Ліля Каліновська і Ядвіґа Савіцька повідомили про знищення меморіальної дошки поліцію.

Довідково:
Олена Кульчицька яскраво виявила себе в різних видах мистецтва: живопис, графіка, сакральний живопис (створила унікальний іконостас), народне прикладне мистецтво, килимарство; проєктувала меблі.
Була співзасновником музею “Стривігор” у Перемишлі, де певний час проживала і творила. викладала графіку в Українському поліграфічному інституті ім. І. Федорова, професором якого стала у 1948 році. Випустила серію ліногравюр “Лихоліття українського народу”.
Велику мистецьку й наукову вартість мають її альбоми акварелей “Народна архітектура західних областей УРСР” та “Народний одяг західних областей УРСР” (1959, більш ніж 100 малюнків). За 1928—1946 роки вона пройшла пішки майже всю Західну Україну, малюючи з натури.

Читайте також:
“Розтрощили та викинули в яму”: в Польщі вкотре сплюндрували меморіальну дошку воїнам УПА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна