Нобелівська премія миру: білоруська лідерка Тіхановська конкурує з Black Lives Matter

доповнено

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська оцінила висунення її на Нобелівську премію миру як визнання мирної боротьби народу Білорусі за свободу.

Про це йдеться в дописі Тіхановської у твіттері.

“Неймовірна мить! Дякую президенту Науседі за висунення мене і всього народу Білорусі на Нобелівську премію миру”, – написала Тіхановська 30 січня.

За її словами, це “чудовий прояв солідарності з Білоруссю і визнання мирної боротьби за свободу, яка надихає весь світ від серпня минулого року”.

Перед цим стало відомо, що президент Литви Гітанас Науседа висунув Світлану Тіхановську претендентом на здобуття Нобелівської премії миру 2021 року.

Дружина відомого блогера, Тіхановська брала участь у президентських виборах у Білорусі в серпні 2020-го. За офіційними результатами, вона здобула трохи більш як 10% голосів виборців. Однак опозиція, спираючись на дані соціології та на дані щодо фальсифікації підрахунків, заявляє, що Тіхановська перемогла чинного президента Олександра Лукашенка. Відтоді в Білорусі почалися масові акції протесту, а Тіхановська через репресії проти опозиціонерів виїхала до Литви. У вересні 2020 року Сейм Литви визнав Тіхановську обраною лідеркою Білорусі.

Одним із суперників Тіхановської в здобутті Нобелівської премії миру-2021 став американський рух Black Lives Matter. За повідомленням The Guardian, кандидатуру BLM Нобелівському комітету офіційно запропонував норвезький депутат Пітер Ейде.
“Як на мене, однією із головних проблем Америки, але також Європи та Азії, є зростання конфліктності на основі нерівності. Black Lives Matter став дуже важливим світовим рухом з боротьби проти расової несправедливості”, – написав Ейде у поданні.
Зазначається, що рух за права чорношкірих зміг поширити світом заклик до системних змін. Ейде був вражений тим, як BLM вдалося “мобілізувати людей з усіх груп суспільства, не лише афроамериканців, не лише пригноблених, він став широким рухом, що відрізняє його від попередників”.

Як відомо, рух Black Lives Matter був заснований у 2013 році, після виправдання роком раніше вбивці афроамериканського підлітка з Флориди Трейвона Мартіна, що спричинило мітинги, марші та акції протесту по всій Америці.

Раніше рух вже отримав премію Улофа Пальме у Швеції. Лауреатами цієї премії у різні роки були найбільш продаваний британський письменник Джон Ле Карре, колишній президент Чехії та дисидент Вацлав Гавел, організація Amnesty International та інші.

У 2020 році BLM отримав новий поштовх – після того як 25 травня в Міннеаполісі, штат Міннесота (США), спалахнули масові заворушення через смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Він помер під час затримання білим офіцером поліції Дереком Шовеном, який коліном притис його шию до землі й не відпускав.
Надалі протести переросли в погроми, які з Міннеаполіса перекинулися на інші міста і штати Америки. У Вашингтоні, Нью-Йорку та інших містах через заворушення ввели комендантську годину.
У маніфестаціях і заворушеннях брали участь різні політичні, суспільні, расові групи – як ліві, так звані “антифа”, темношкірі, так і частково білі. Акції проти расизму поєднувалися з насильством, погромами й пограбуваннями різних установ, магазинів, демонтажем пам’ятників тощо.

Згідно з опитуванням норвезьких депутатів, яке провела агенція Reuters, серед кандидатів на “мирного Нобеля” цьогоріч є екоактивістка Грета Тунберг, російський опозиціонер Олексій Навальний, ВООЗ та програма COVAX для забезпечення справедливого доступу до вакцин проти COVID-19 для бідних країн тощо.

Читайте також:
На першу зустріч Люблінського трикутника Україна запросила Тіхановську

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна