Посол та військовий аташе Польщі вшанували пам’ять героїв Січневого повстання у “Київській фортеці”

 

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький та польський військовий аташе, командор Мацей Наленч, вшанували пам’ять учасників Січневого повстання 1863 року.

Як повідомили “Новинарні” у пресслужбі посольства Польщі, церемонія відбулася вранці п’ятниці, 22 січня, у Київській фортеці.

На згадку про учасників повстання проти царського гніту, що відбулося 158 років тому на території Речі Посполитої, зокрема й сучасної України, під пам’ятним хрестом було покладено біло-червоний вінок.

Цього ж дня у приміщенні посольства Республіки Польщі у Києві польський амбасадор Ціхоцький прийматиме членів делегації Верховної Ради в Парламентської асамблеї Ради Європи на чолі з головою делегації Марією Мезенцевою.

На зустрічі, присвяченій співпраці в рамках ПАРЄ, будуть присутні також посли Латвії Юріс Пойканс, Естонії Каймо Кууск, Литви Вальдемарас Сарапінас та повірений у справах Грузії Давид Бочорашвілі.

Історична довідка:

Січневе повстання – польське національне визвольне повстання 1863–1864 років проти панування Російської Імперії. Почалося 22 січня 1863 року з атаки повстанців на російські гарнізони.
Разом із поляками у повстанні, яке мало характер партизанської війни, брали участь українці, литовці і білоруси. Загалом за півтора року відбулося близько 1200 битв і сутичок.
Усе скінчилося поразкою повстанців, з яких десятки тисяч загинули в сутичках, близько тисячі були страчені, щонайменше 38 тисяч – засуджені до каторги чи заслані в Сибір. Місто Вільнюс було пацифіковане російськими загонами Муравйова.
Лідерів Січневого повстання на теренах сучасної України розстріляли в Косому капонірі на території Київської фортеці.
22 січня 2018 року з нагоди відзначення 155-ї річниці початку Січневого повстання в Національному історико-архітектурному музеї “Київська фортеця” відкрили меморіальну дошку генералові Зигмунту Падлевському та його батькові Владиславу.

Читайте також:
У Польщі з нагоди 100-річчя Варшавської битви відкрили пам’ятник з Петлюрою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна