Стало відомо, які укази Байден підпише в перші дні на посаді

 

Обраний президент США Джо Байден у свій перший день перебування на посаді, 20 січня, планує підписати близько десятка розпоряджень, зокрема щодо повторного приєднання Сполучених Штатів до Паризької кліматичної угоди та припинення заборони на подорожі до США переважно з мусульманських країн.

Про це повідомляє CNN із посиланням на записку керівника апарату Байдена Рона Клейна.

Крім іншого, новий президент одразу після інавгурації підпише накази про припинення виселень та списання студентських кредитів під час епідемії коронавірусу тощо.

“Під час виборчої кампанії новообраний президент Байден обіцяв негайно вжити заходів, щоб почати розв’язувати ці кризи, – написав Клейн. – Як президент він виконає ці обіцянки і підпише десятки розпоряджень”.

Цього тижня Джо Байден оприлюднив свій перший законодавчий пріоритет, оголосивши пакет допомоги на тлі коронавірусу на суму 1,9 трильйона доларів, який включає прямі виплати американцям. Байден заявив, що хоче, щоб це було перше питання, яке Конгрес розглядає після його інавгурації 20 січня.

Наступного дня після інавгурації, за словами Клейна, новий президент “підпише низку виконавчих актів, щоб змінити хід коронавірусної кризи та безпечно відкрити школи й бізнес, в тому числі через розширення тестувань, захист працівників та встановлення чітких стандартів охорони здоров’я”.

А 22 січня Байден спрямує свої відомства, аби “негайно вжити заходи для надання економічної допомоги робітничим сім’ям, які несуть тягар цієї кризи”, пише Клейн.

Із 25 січня до 1 лютого, зі слів Клейна, Байден видаватиме розпорядження про все – від скерування свого уряду на закупівлю американської продукції до початку виконання обіцянок щодо реформування системи кримінального судочинства. Протягом цього тижневого періоду Байден також дасть розпорядження федеральному уряду визначити, як возз’єднати дітей, відокремлених від своїх сімей на кордоні між США та Мексикою, а також підписати додаткові розпорядження, спрямовані на боротьбу зі зміною клімату й розширення доступу до медичної допомоги.

Зазначається, що Джо Байден також планує надіслати Конгресу масштабний імміграційний план протягом перших 100 днів перебування на посаді. Цей план запропонував би шлях до громадянства мільйонам іммігрантів без легальних документів, які зараз перебувають у США.

“Цілковите досягнення політичних цілей адміністрації Байдена-Гарріс вимагає не лише виконавчих дій, які обіцяв здійснити обраний президент, але й рішучих дій Конгресу”, – додав Клейн.

“Звичайно, ці дії – лише початок нашої роботи, – пише Клейн. – Набагато більше потрібно зробити для боротьби з COVID-19, відновлення нашої економіки, боротьби із системним расизмом та нерівністю й розв’язання екзистенціальної загрози кліматичної кризи. Але до 1 лютого Америка рухатиметься в правильному напрямку за всіма цими чотирма викликами, завдяки керівництву обраного президента Джо Байдена”.

Читайте також:
Безпрецедентні заходи безпеки у Вашингтоні: США готуються до протестів і інавгурації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна