Партію Меркель очолив проросійський Армін Лашет. Але не факт, що його висунуть на канцлера

 

Правляче в Німеччині партія Християнсько-демократичний союз обрала нового лідера. Ним став Армін Лашет – нинішній прем’єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія.

Про це в суботу, 16 січня, повідомив Spiegel.

З огляду на карантин, уперше в історії конгрес ХДС та голосування за голову відбувалися онлайн.

На роль лідера в консервативній партії, яку наразі представляє канцлер Ангела Меркель, претендували троє політиків: Армін Лашет, корпоративний юрист Фрідріх Мерц та експерт із міжнародної політики Норберт Реттген.

У першому турі виборів жоден з кандидатів не набрав необхідної більшості голосів. Першим із голосування вибув Реттген. У другому раунді Лашет отримав 521 голос проти 466 за Мерца. Всього голосував 991 учасник з’їзду (четверо утрималися).

Як пише “Європейська правда“, Армін Лашет відомий у ХДС своєю проросійською позицією. Серед іншого, він виступає за завершення будівництва газопроводу “Північний потік-2”, зокрема й після скандалу з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

Канцлер Ангела Меркель ще у 2018 році пішла з посади лідера ХДС та оголосила, що не планує переобиратися на посаду глави федерального уряду на п’ятий термін. Вона підтвердила це рішення і в новорічному зверненні наприкінці 2020 року.

Наступні федеральні вибори відбудуться 26 вересня 2021 року.

Зазвичай кандидатом на посаду федерального канцлера від блоку ХДС/ХСС є лідер християнських демократів. Проте цього разу консервативний блок може повести на вибори і лідер баварського Християнсько-соціального союзу Маркус Зьодер – прем’єр-міністр Баварії та один із найпопулярніших політичних діячів у Німеччині.

Криза ускладнила трьом кандидатам можливість створити реальний імпульс для своїх заявок на лідерство, пише “ЄП”, тоді як опитування показують, що багато німців вважали б за краще бачити наступним канцлером Зьодера.

Рішення щодо кандидата від блоку ХДС/ХСС на посаду федерального канцлера очікується в березні.

Читайте також:
Зеленський розповів Меркель про вбитого та пораненого на фронті військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна