“Громіздкий, але скидається за секунду”: Міноборони презентувало власний модульний бронежилет

 

У Міністерстві оборони України розробили власну технічну специфікацію “Бронежилет модульний”.

Досі Збройні сили та інші військові формування в Україні проводили закупівлю бронежилетів за комерційними технічними умовами. Тепер такі вимоги вперше встановило оборонне відомство, повідомила пресслужба МОУ з посиланням на міністра Андрія Тарана.

За його словами, у технічній специфікації застосовані вимоги державних та військових стандартів. Крім цього, для перевірки оцінки відповідності якості бронежилета використовується стандарт армії США (NIJ Standard-0101.06). Також Міноборони передбачило всі необхідні випробування та жорсткі умови для постачальників.

“За цією документацією вже у 2021 році будуть проведені закупівлі бронежилетів для потреб ЗС України. Це — загальновійськовий бронежилет, призначений для виконання повсякденних бойових завдань. Його основний споживач — Сухопутні війська. Для виконання завдань спецпризначенцями або десантниками у 2021 році ми розробимо полегшену модель”, – прокоментував Андрій Таран.

Як розповів кореспондентам АрміяInform начальник управління розробки речового майна ГУ РСМЗ ЗС України Віталій Рябов, бронежилет розроблено за стандартами НАТО. Його перші випробування відбулися у 2019 році, заключні – у 2020-му.

“У вимогах до бронежилета було визначено, щоб він відповідав 4-му та 6-му класам захисту. Модель, що розроблена, це передбачає за рахунок заміни жорстких бронеелементів. Відповідно до потреб ми вставляємо ту плиту, яка нам потрібна”, − зазначив підполковник Рябов.

За його словами, розробка нових бронежилетів і шоломів для ЗСУ затягнулася в часі через впровадження трьох національних стандартів України, які набрали чинності з 1 січня 2019 року: “Бронежилети. Класифікація. Загальні технічні вимоги”, “Бронежилети. Методи контролювання захисних властивостей”, “Шоломи кулезахисні. Класифікація. Загальні технічні вимоги”.

“Уже маючи ці три національні стандарти, ми проводили роботу з впровадження стандартів НАТО. Так, упродовж двох років ми впровадили ще й три натовські стандарти. Перший – впроваджений у 2020 році й стосується дизайну та вимог до матеріалів. Другий стосується вимог до протикульного й протиосколкового захисту. Третій – небалістичні випробування шоломів, чого в Україні раніше взагалі не було. Також вивчали практику застосування аналогічних предметів у арміях держав-членів НАТО”, − пояснив офіцер.

Рябов наголосив, що ця модель бронежилета – новий рівень для всіх військових формувань.

“Так, цей бронежилет громіздкий, − визнав Віталій Рябов. – Проте зауважте, що його американський аналог, наприклад, важить 17 кг у повній комплектації, з керамічними плитами до 15 кг. Наша модель важить стільки ж”, − розповів начальник управління розробки речового майна ГУ РСМЗ ЗСУ.

Фотогалерея:

Бронежилет модульний ТС_5 Бронежилет модульний ТС_1 Бронежилет модульний ТС_2 Бронежилет модульний ТС_3 Бронежилет модульний ТС_4
<
>

З його слів, дослідний зразок базової моделі – без додаткових захисних елементів – був легший: 13,3 кг, а якщо з керамічними плитами – до 11 кг.

Окремо Рябов відзначив, що новим елементом у бронежилеті є система швидкого скидання.

“Це зроблено для зручності – наприклад, нам потрібно швидко дістатись до пораненого, або щоб самому швидко скинути бронежилет. Також у бронежилеті є система зменшення навантаження на спину, коли вага розподіляється не лише на плечі військового, а й на пояс − усе побудовано за принципом наплічника”, − зауважив підполковник Рябов.

На відео зафіксовано, як можна зняти бронежилет БМ за одну секунду.

Відео:

Довідково

Бронежилет модульний ТС А01XJ.29423-287:2020 (01) має модульну структуру та складається з базової конструкції, яка може мати додаткову комплектацію захисними елементами.

Базова конструкція бронежилета складається з п’яти окремих елементів: захисту грудей, спини, бокових частин, паху та шиї.

Додаткові захисні елементи: поясна частина (розвантажувальний пояс), захист плечей і стегон. Розвантажувальний пояс може комплектуватись елементом системи зменшення навантаження на спину.

БМ зберігає балістичні властивості після замочування — як на 1 годину за ДСТУ, так і відповідно до STANAG 2920 — на 24 години в морській воді (цей стандарт особливо важливий для Військово-Морських сил).

Жорсткі вимоги висунуті до пакування м’яких елементів, які “тримають” осколок: вони мають бути вкладені у захисні пакети (чохли), що забезпечують вогне- і водотривкість. Раніше такого в бронежилетах для ЗСУ не було.

Новий бронежилет можна закуповувати як із металевими, так і керамічними жорсткими бронеелементами.

Загальна вага базової комплектації бронежилета з металевими жорсткими бронеелементами типорозміру M (50–54) становитиме 13,5 кг, повна комплектація – 17,5 кг.

Бронежилет модульний виготовляють двох рівнів протикульної стійкості в місці розташування жорстких бронеелементів, у комплекті з базовим чохлом БМ із м’якими балістичними пакетами (диференційний рівень захисту):

  • базовий рівень захисту − відповідає 4-му класу захисту за ДСТУ 8782;
  • посилений рівень захисту − відповідає 6-му класу захисту за ДСТУ 8782.

М’які балістичні пакети грудей, спини, бокових частин та паху відповідають 1-му класу захисту за ДСТУ 8782.

Також м’які балістичні пакети усіх захисних елементів забезпечують протиосколкову стійкість за показником V50 згідно з ВСТ 01.301.003 (STANAG 2920) зі швидкістю не менше 600 м/с.

Новий бронежилет забезпечуватиме збереження балістичної стійкості після впливу таких зовнішніх чинників:

  • за нормальних кліматичних умов;
  • високої температури 70°С;
  • низької температури мінус 40 °С;
  • після занурення у воду.

Військові (дослідні) випробування бронежилетів проводили в Центрі спеціального призначення Військової служби правопорядку ЗСУ. Після випробувань дослідні предмети передали до науково-випробувального відділу Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського, який перевірив їх балістичну стійкість.

Читайте також:
Офіс генпрокурора повідомив про завершення розслідування у “справі бронежилетів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна