Вітренко запропонував купувати газ у “незалежних компаній” Росії

 

Очільник міністерства енергетики Юрій Вітренко запропонував низку кроків, які, на його думку, у комплексі позитивно вплинуть на ринок газу в Україні та знизять його вартість.

Урядовець, зокрема, пропонує поновити експорт газу із Російської Федерації.

Про це Вітренко написав у фейсбуці в четвер, 14 січня.

За його словами, Україні “потрібне стале вирішення проблем на ринку газу, мова про зловживання домінуючим становищем, захист не тільки від енергетичної бідності, а від інших аспектів вразливості споживачів тощо”.

Серед елементів такого рішення він пропонує “розблокування транзиту газу із Середньої Азії, експорт газу незалежними компаніями з Росії, перенесення точок передачі газу європейським покупцям “газпромівського газу”.

“Це теж практично автоматично суттєво знизить ціну на газ на оптовому ринку (до рівня експортного паритету). Реалістично, юридичні можливості для тиску на “Газпром” щодо цих питань є тільки в “Нафтогазу”. Таку можливість дав новий контракт, який ми підписали в грудні 2019 року. На жаль, пройшов рік, а ми поки не побачили навіть скарги в антимонопольний орган Європейського союзу та/або звернення в міжнародний арбітраж. Думаємо над тим, як цю ситуацію змінити”, – зазначив Вітренко.

Як відомо, вже кілька років Україна купує російське блакитне паливо через європейських посередників.

“У роботі з РФ не може бути незалежних компаній. Там ціна на газ може бути тільки політичною, а не ринковою. І поки Росія не забереться з Криму і Донбасу, навіть розмови про відновлення закупівлі енергоносіїв не можна відновлювати категорично. Інакше це гарантований “мегасхематоз” для лояльних Кремлю посередників, щоби фінансувати антиукраїнську діяльність всередині України. Такого добра і без газу достатньо, а тут ви їм даєте супер-шлюз. Не робіть цього! Буде дуже сильний спротив”, – прокоментував цей допис Вітренка народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні помітно зросли ціни на газ. Ціни постачальників коливаються в діапазоні 6,99-10,8 грн за кубометр. Через це в низці міст проходять акції протесту.

13 січня президент України Володимир Зеленський провів енергетичну нараду за участю членів Кабінету Міністрів, представників НКРЕКП, очільника НАК “Нафтогаз України” та профільних фахівців, на якій ухвалили рішення про зменшення ціни на газ нижче ринкової.

Читайте також:
Марченко: МВФ непокоять плани уряду знизити ціни на газ для населення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна