Марченко: МВФ непокоять плани уряду знизити ціни на газ для населення

 

Міжнародний валютний фонд занепокоєний наміром Кабінету Міністрів України ухвалити рішення про зниження цін на газ для побутових споживачів.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю “НВ”, опублікованому в четвер, 14 січня.

Він зазначив, що Україна в меморандумі з МВФ взяла на себе чіткі зобов’язання щодо ринкового тарифоутворення на ринку природного газу.

Урядовець наголосив, що рішення про зниження цін ще не ухвалене. Проте це може бути зроблено найближчим часом.

Міністр додав, що постійно проводяться консультації, зокрема з Міжнародним валютним фондом. Питання тарифів на газ обговорюється з початку тижня.

“Про те, що таке рішення є можливим, наші партнери знають. У них є відповідна реакція. Вони занепокоєні, що ми в якійсь частині переглядаємо раніше взяті зобов’язання. Зараз питання полягає в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням. Цим займається активно в.о. міністра енергетики (Юрій Вітренко, – “Н”). Вчора в нього, до речі, був дзвінок з МВФ. Я думаю, що сьогодні також будуть проведені відповідні консультації. Тобто це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане, поки що немає (підстав, – “Н”)”, – заявив міністр.

За його словами, уряд намагається пояснити представникам МВФ, що неприйняття рішення про зниження цін може мати значні негативні наслідки для економіки країни загалом.

“Тобто тут питання, наскільки ми аргументовано цю позицію будемо доводити”, – сказав Марченко.

Уряд пояснює представникам Фонду, що “ми зараз в пожарному порядку вирішуємо проблему, яка виникла”.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні помітно зросли ціни на газ. Ціни постачальників коливаються в діапазоні 6,99-10,8 грн за кубометр. Через це в низці міст проходять акції протесту.

13 січня президент України Володимир Зеленський провів енергетичну нараду за участю членів Кабінету Міністрів, представників НКРЕКП, очільника НАК “Нафтогаз України” та профільних фахівців, на якій ухвалили рішення про зменшення ціни на газ нижче ринкової.

Читайте також:
На нараді в Разумкова домовилися знизити ціну на газ для населення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна