США ввели мита на вина й запчастини до літаків з ЄС

 

Уряд США запровадив нові мита на запчастини для авіапромисловості й вина з Німеччини та Франції через 16-річну суперечку щодо субсидій європейському концерну Airbus.

Про це у вівторок, 12 січня, повідомляє Reuters.

Прикордонно-митна служба США заявила, що о 7:00 12 січня запроваджуються мита у розмірі 15% на частини літальних апаратів, включаючи фюзеляжі та вузли для крил, та у 25% на деякі вина. Йдеться про товари, виготовлені у Франції та Німеччині.

Нові мита були введені через суперечку щодо субсидій європейському концерну Airbus, яка триває 16 років.

Переговори між Вашингтоном і Брюсселем щодо вирішення торговельної суперечки зупинилися в останні тижні роботи адміністрації президента США Дональда Трампа.

У Брюсселі сподіваються вирішити питання вже після інавгурації президента США Джо Байдена.

Вашингтон подав у Світову організацію торгівлі позов після того, як ЄС у 2004 році надав субсидії європейській компанії Airbus.
У 2020 році СОТ дозволила Вашингтону запровадити мита на 7,5 млрд доларів на літаки Airbus та інші європейські товари. За зустрічним позовом з боку ЄС через надання субсидій урядом США американській компанії Boeing арбітражні органи СОТ дозволили Євросоюзу застосувати мита на американські товари на суму майже 4 млрд євро.
Після оприлюднення в Офіційному журналі ЄС це рішення набуло чинності.

Читайте також:
Україна виграла апеляцію в СОТ у суперечці з РФ щодо вагонів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна