“Рішень досягнути не вдалося”: радники лідерів Н4 домовилися продовжити переговори невдовзі

 

Політичні радники лідерів країн “нормандського формату” під час зустрічі в Берліні 12 січня обговорили всі питання порядку денного, від безпекових до гуманітарних. Дискусія мала “непростий, але конструктивний характер”.

Про це йдеться в повідомленні офісу президента України за підсумками переговорів.

У складі української делегації брав участь керівник ОП Андрій Єрмак. Крім представників Н4, в зустрічі також брала участь спецпредставниця голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з урегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі Гайді Грау.

“Під час консультацій, які тривали понад шість годин, радники лідерів «нормандської четвірки» обговорили стан виконання домовленостей, досягнутих очільниками Німеччини, Франції, України та Росії під час саміту в Парижі у грудні 2019 року”, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що всі сторони відзначили важливість дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

“Під час зустрічі українська сторона акцентувала увагу на безпекових питаннях і на необхідності посилення безпекової складової домовленостей”, – зазначили в ОП.

Андрій Єрмак подякував німецькій стороні за організацію зустрічі, а також висловив подяку партнерам із Німеччини та Франції “за підтримку України на шляху до встановлення миру на Донбасі”.

Із Банкової повідомили, що в зустрічі політичних радників Н4 “оголошено перерву”, її продовження призначено на п’ятницю, 22 січня.

Трактування російської сторони дещо інше. Як передає ТАСС, заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак після зустрічі в Берліні сказав, що радники домовилися зустрітися ще раз протягом двох тижнів. І очікується, що наступні переговори пройдуть у відеоформаті.

Зі слів Козака, учасники зустрічі провели “відверту і корисну розмову”, але “похвалитися нічим”.

“Радники “нормандської четвірки” провели відверту і корисну розмову, але рішень не вдалося досягти з жодного питання”, – сказав чиновник адміністрації Путіна.

Також представник країни-агресора заявив, що нинішня зустріч планувалася ще на початку листопада (Володимир Зеленський сподівався ще на кінець вересня), але російська сторона наполягала, аби вона пройшла “не заради того, щоб поговорити”, а тільки після узгодження порядку і принципів.

Козак додав, що карантин не впливає на проведення їхніх зустрічей – “обмежень ніяких немає”.

Як відомо, попередня зустріч політичних радників Н4 відбулася 11 вересня 2020 року у Берліні.

Перед тим, у серпні, президент України Володимир Зеленський покладав великі надії на вересневу зустріч політрадників в Берліні і висловлював сподівання, що після цих переговорів уже в вересні буде можливим саміт глав держав Н4 та що війну на Донбасі вдасться завершити вже 2020 року.

У грудні речник президента Росії Дмитро Пєсков заявляв, що терміни проведення нового саміту лідерів країн “нормандського формату” можна обговорювати “тільки після реалізації домовленостей попередньої зустрічі”, маючи на увазі зустріч за участю Володимира Зеленського і Володимира Путіна 9 грудня 2019 року в Парижі.

Читайте також:
Єрмак вирушив у Берлін на консультації радників “нормандського формату” літаком президента

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна