Верховний Суд роз’яснив, які дії не можна вважати опором поліції

 

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду дав роз’яснення, які дії людини при затриманні поліцією не можуть вважатися опором.

Про це в понеділок, 11 січня, інформує пресслужба суду в фейсбуці.

Опором у значенні ст. 342 КК України є активна фізична протидія виконанню поліцейським його законних повноважень.

Не можуть кваліфікуватися як опір дії особи, спрямовані на протидію невиправданому і надмірному насильству з боку поліцейського.

“Якщо особа відштовхує поліцейського, щоби запобігти удару кийком, або закриває обличчя від удару, в результаті чого поліцейський отримує травму руки, або хапається за одяг поліцейського, щоби запобігти падінню, такі дії не можуть вважатися опором”, – підкреслили у висновку суду.

Суд також додав, що для проведення межі між опором і самозахистом потрібно брати до уваги не лише факт фізичного впливу на поліцейського, а й контекст.

Також згідно із законом “Про національну поліцію” поліцейський повинен заздалегідь попередити особу про намір застосувати фізичну силу.

“Зазначене положення звільняє поліцейського від цього обов’язку лише в разі, якщо зволікання із застосуванням сили може спричинити посягання на життя і здоров’я особи та/або поліцейського чи інші тяжкі наслідки, або в ситуації, що склалася, таке попередження є невиправданим чи неможливим”, – йдеться у поясненні.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року Кабінет Міністрів України скерував на розгляд парламенту законопроєкт про розширення підстав використання поліцією електрошокерів.

Читайте також:
Стали відомі лауреати Національної правозахисної премії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна