ОБСЄ на рік очолила дружня до України Швеція

 

З 1 січня 2021 року річне головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі перейняла на себе Швеція.

Про це повідомляється на сайті ОБСЄ.

“Швеція має честь зайняти пост голови ОБСЄ в той час, коли нашому регіону необхідно об’єднатися, щоб зосередити увагу на нашій спільній безпеці, грунтуючись на принципах та зобов’язаннях, які ми всі взяли на себе”, – сказала міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде, яка, відповідно, очолюватиме ОБСЄ впродовж 2021 року.

Вона пообіцяла зосередити зусилля ОБСЄ на захисті порядку європейської безпеки, врегулюванні затяжних конфліктів і зміцнення демократії та гендерної рівності.

Свою детальну програму та пріоритети під час головування в ОБСЄ Швеція представить у Відні 14 січня. Водночас “Європейська правда” з посиланням на власні джерела повідомляє, що в програмі шведського головування одним із пріоритетів є ситуація, пов’язана з російською агресією проти України.

Виступаючи на міністерській зустрічі ОБСЄ в грудні 2020-го, перед набуттям нових повноважень, Анн Лінде окремо на цьому наголосила, згадавши не лише про Донбас, а й про Крим.

Як повідомили в Українській делегації у Тристоронній контактній групі, свій перший закордонний візит у новій ролі головуючої в ОБСЄ Лінде здійснить саме в Україну.

“Очікуємо на неї в Києві вже цього місяця. Розраховуємо, що цей візит буде важливою нагодою діючій голові ОБСЄ побачити на власні очі наслідки триваючої збройної агресії та тимчасової окупації Російською Федерацією частин території України”, – зазначають в Українській делегації в ТКГ.

“Швеція традиційно підтримувала Україну і є одним із найбільших наших друзів. Тож із нетерпінням чекаємо на тісну співпрацю в цьому новому для наших країн форматі в 2021 році”, – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, у 2020 році ОБСЄ очолювала Албанія.

Наступного, 2022 року Швеція передасть естафету Польщі.

Читайте також:
Посли Польщі та Швеції прибули з візитом на Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна