Албанія почала головувати в ОБСЄ, а Хорватія – в Раді ЄС

 

1 січня 2019 року Албанія перейняла від Словаччини головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Як повідомляє сайт ОБСЄ, пріоритети річного албанського головування будуть представлені 9 січня у Відні на засіданні постійної ради Організації. Їх представить прем’єр-міністр, міністр з питань Європи та закордонних справ Албанії Еді Рама.

Рама назвав історичним моментом початок головування його країни в ОБСЄ, оскільки Албанія пройшла через суттєві перетворення від країни з жорстоким комуністичним режимом, який виступав проти цінностей організації, до країни, що буде очолювати ОБСЄ.

“Криза в Україні та довкола неї залишається найгострішою проблемою безпеки у Європі. Зусилля у врегулювання конфлікту будуть посідати чільне місце на порядку денному албанського головування, оскільки це неприйнятно, що затяжні конфлікти в нашому регіон продовжують забирати життя”, – заявив прем’єр Албанії.

Із цього ж дня Хорватія починає головувати в Раді Європейського Союзу. Це її перше головування після приєднання до ЄС у 2013 році; воно триватиме пів року, повідомляє Deutsche Welle.

Гаслом головування Хорватія обрала “Сильна Європа в непростому світі”.

У опублікованій програмі головування Загреба зазначається, що ЄС потребує вирішення завдань подальшого економічного розвитку, усунення надзвичайної кліматичної ситуації, врегулювання міграції, боротьби проти дезінформації та популізму. Зокрема, Хорватія має намір працювати заради позиціонування ЄС “як міжнародного гравця першого плану і світового партнера, який діє для захисту і просування європейських інтересів”.

Початок повноважень Хорватії у Раді ЄС збігся з першими місяцями роботи оновлених Європарламенту та Єврокомісії, а також із запланованою датою виходу з ЄС Великої Британії.

До Хорватії в ЄС головувала Фінляндія.

Головування в ЄС передається від однієї держави-члена до іншої кожні пів року. Наступні шість місяців представники Хорватії головуватимуть на засіданнях усіх профільних рад ЄС, за винятком Ради ЄС у закордонних справах. Також голові Ради ЄС делегується право очолювати переговори з Європарламентом та Єврокомісією щодо погодження законопроєктів.

Читайте також:
Не розумію, як люди в Європі можуть вірити Росії, – Сенцов у ОБСЄ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна