Масштабний зсув ґрунту в Норвегії: шукають 10 людей, можливі нові обвали

 

Десять людей зникли безвісти внаслідок масштабного зсуву ґрунту в норвезькому містечку Аск, що в муніципалітеті Еррум за 40 км від Осло. Триває рятувальна операція.

Як повідомляє NRK, в населеному пункті зруйновано загалом 40 будівель, із яких 31 житловий будинок.

Трагедія сталася вранці 30 грудня. Спочатку припускали, що зникло 26 осіб, надалі це число зменшувалося. Поліція не виключає, що кількість зниклих (імовірно, загиблих) може змінитися в той чи інший бік.

Поранення в результаті стихійного лиха отримали десять людей.

Офіційно підтверджених загиблих наразі немає.

У поліції заявили, що наразі шукають тих, хто вижив, а не загиблих.

Пошуки тривають переважно з гелікоптера і БПЛА, адже рятувальникам занадто небезпечно заходити в район зсуву. Залучення собаки-шукача з кінологом результату не дало.

Із зони лиха евакуйовано понад 1000 людей (загалом населення Аска – близько 5000).

На даний момент рятувальники не мають інформації про те, що відбувається подальший рух опозню. Але регіональний керівник департаменту водних ресурсів та енергетики попередив про ризик збільшення кількості зсувів. У зв’язку з цим людей навколо попросили не використовувати феєрверки й петарди під час святкування Нового року.

Зазначається, що вранці 31 грудня геологи буритимуть землю в інших місцях навколо Аска, щоб виключити або знайти ділянки, схильні до зсувів.

На допомогу норвезьким рятувальникам прибула команда спеціалістів зі Швеції.

Протягом доби 30 грудня сталося ще кілька менших зсувів з руйнуваннями будинків. Але після 23:00, коли обвалилися ще дві будівлі, нових зрушень ґрунту не було.

Число жертв унаслідок НП могло бути значно більшим, але попередження про зсув надійшло близько 4-ї години ранку, після чого почалася операція за участю поліцейських, аварійно-рятувальних служб, геологів, Червоного хреста тощо.

Читайте також:
Зсув ґрунту на півдні Норвегії: зруйновані будинки, людей евакуювали. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна