Помер відомий французький модельєр П’єр Карден

 

Помер відомий французький модельєр П’єр Карден.

Про це у вівторок, 29 грудня, повідомляє AFP, посилаючись на коментар сім’ї кутюр’є.

Йому було 98 років.

Карден пішов з життя вранці 29 грудня в лікарні, пише видання.

У молодості П’єр влаштувався підробляти помічником кравця. Через три роки, набравшись досвіду і впевненості в собі, юнак переїхав до міста Віши, де влаштувався кравцем у магазин чоловічого одягу. У 23 роки він переїхав до Парижу. У 25 років вже став головним модельєром будинку “Крістіан Діор” і пробув на цій посаді 3 роки.

Саме він зробив перші костюми-унісекс, які на той час вважалися провокаційними. Для чоловічого одягу він запровадив яскраві кольори, а не тільки сірий, чорний та коричневий.

Свій модний дім він відкрив у 1950 році. У 1957 році Карден представив свою першу колекцію моделей жіночого одягу. Саме він ввів у моду туніки, окуляри та одяг нестандартного крою.

Модельєр також одним з перших випустив колекцію “прет-а-порте”, за що його виключили з Синдикату високої моди, члени якого вважали що Карден завдав шкоди іміджу моди.

Колекції “прет-а-порте” – моделі готового одягу, які виробляються великими партіями і в стандартних розмірах. Одяг продається як в маленьких магазинах — бутиках, так і у великих універсальних магазинах. Такий одяг дешевший і, відповідно, більш доступний.

Карден запатентував понад 500 винаходів, таких як кольорові панчохи і високі чоботи, міні-сарафани, краватки “у квіточку”, довгі піджаки без коміра, вузькі брюки на ґудзиках, які спочатку створив для “Бітлз”.

П’єр Карден – модельєр, кутюр’є, творець однойменного парфумерного бренду Pierre Cardin і власник самого знаменитого ресторану в Парижі Maxim’s.
Народився в комуні Сан-Бьяджо-ді-Каллальта, Італія. З 1947 року працював в ательє у Крістіана Діора, в 1950 році заснував власний будинок моди.

Читайте також:
Помер історик української рок-музики, журналіст Олександр Євтушенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна