Помер історик української рок-музики, журналіст Олександр Євтушенко

 

Помер мистецтвознавець, музичний оглядач, продюсер, радіо і телеведучий Олександр Євтушенко. Йому було 63 роки.

Про це в четвер, 24 грудня, повідомив Сергій Лихолай, який працював разом з Євтушенком над видавництвом антології “Рок-легенди України”.

Відомо, що Євтушенко тяжко хворів на енцефалопатію, ця хвороба дала ускладнення на серце.

“Я вже кілька років хворію на енцефалопатію – досить небезпечну хворобу, пов’язану з кров’яним тиском та проблемами з вестибулярним апаратом. Ця хвороба виявилася досить підступною, оскільки зараз, у якийсь момент я почав відчувати якісь дивовижні і невідомі мені раніше приступи. Ці приступи завжди супроводжувалися болями в лівій частині тіла, а також в голові”, – розповідав Євтушенко він на початку листопада у фейсбуці.

Письменник та поет Анатолій Дністровий назвав Євтушенка “архіваріусом та енциклопедистом рок-музичної Незалежної України”.

“Не стало Олександра Євтушенка – першого професійного музичного критика доби Незалежності, фахового історика української популярної та молодіжної музики останніх 30-ти років. Саша ще в далекому 2000-му році прогнозував, що заблокований на радіо й ТБ український контент стане повсюдним (бо вже на той рік становив понад 500 якісних дисків, яким не буде конкуренції).
Це велика втрата для всієї музичної спільноти. Нас покинув архіваріус та енциклопедист рок-музичної Незалежної України”, – написав Дністровий у ФБ.

“Один з перших в Україні журналістів, що в 90-х роках спеціалізувався на модерній музиці.
Фактично Сашко був пропагандистом нових музичних тенденцій і нових колективів, музичним ідеологом. Олександр Євтушенко вписав своє ім’я власною працею в історію української музичної культури”, – пише про Євтушенка журналіст і громадський діяч Олександр Доній.

“Яка втрата… Від нас пішла людина, завдяки якій не зникло взагалі таке поняття, як українська музика. Царства Небесного, Сашко тобі… Дякуємо за підтримку і натхнення. Спочивай у мирі..”, – написав народний артист України Тарас Чубай.

Що відомо про Євтушенка

Олександр Євтушенко народився 27 вересня 1957 року в Умані Черкаської області. У 1982 році закінчив Київський художній інститут. Він був редактором першої регулярної музичної газети “Аудіо-толока” (1992-1995 рр.), альманаху “Рок-око” (1992 р.), музичного журналу “Галас” (1996-1998 рр.), підготував кілька випусків газети про незалежну музику “Нєформат” (2002 р.), активно співпрацював як журналіст з провідними виданнями: “День”, “Слово просвіти”, ПІК, “Собеседник”, “Дзеркало тижня” тощо.

Був постійним ведучим музичної телепрограми “Тинди-Ринди” з 1994 року, автор та ведучий радіопередачі “Рок української вдачі” (25 радіо-ессе про визначні рок-групи України), який транслювали Радіо “Київ”, Радіо “Нарт”, “Молоде радіо”, працював ведучим програми “Музичний острів” на “Радіо Свобода”.

Співавтор книги “Зірки Червоної Рути”, автор книги-каталогу “100 альбомів з України. Вибрана дискографія”; української рок-енциклопедії “Легенди химерного краю”; “Обличчя музики. Творчі портрети українських зірок”; монографії “КОМУ ВНИЗ: Музика Високого Духу”.

Виконавчий продюсер CD-компіляцій: “Легенди химерного краю” (2 CD); “Революція на граниті. Золоті рок-балади України”; “В майбутнє — без Чорнобиля. Золоті рок-балади України”; “Перлини сезону. Нова українська хвиля”; “Рок-екзистенція” (2 CD); а також окремих альбомів груп: “Королівські зайці”, “Небесна копалина”, “Вій”, “Вогні Великого міста”, “Рутенія”, “Кобза”. У 2002 році разом з аудіокомпанією “Атлантік” заснував великий компактовий серіал “Українська колекція”, яка на сьогодні нараховує близько 30 позицій: “Кому вниз”, “Плач Єремії”, “Мертвий півень”, “Брати Гадюкіни”, “Скрябін”, “Віка Врадій”, “Тарас Петринеко”, “Піккардійська терція”, “Неборок” та інші.

В різні роки Олександр Євтушенко виступав як прес-аташе найзнаковіших українських фестивалів та імпрез: “Червона рута-89-91-93”, “Перлини сезону-98-99”, “Таврійські Ігри-94-96”, “Альтернатива. Львів-95-96”, “Мазепа-фест. Полтава”. Видавав в рамках фестивальних подій спеціальні пресові випуски.
Співпрацював з часописом “Україна” в якості музичного оглядача, а також як виконавчий продюсер серії компакт-дисків, які позиціонувались як музичні додатки до журналу: “Душа України. В різдвяну ніч” (січень 2004); “Майбутні звуки України. Актуальна електронна музика” (лютий, 2004); “Рок-Кобзар. Пісні на вірші Тараса Шевченка” (березень, 2004); “Український нєформат. Всі кольори альтернативи” (квітень 2004).

Читайте також:
Помер відомий футболіст “Динамо” Петро Слободян

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна