Політв’язні Мустафаєв і Сірук – лауреати літературного конкурсу “Кримський інжир”

 

Українські політв’язні Сервер Мустафаєв і Вадим Сірук стали лауреатами третього україно-кримськотатарського літературного конкурсу “Кримський інжир – 2020”.

Про це в неділю, 27 грудня, повідомили на фейсбук-сторінці “Кримської солідарності”.

“Політв’язні Сервер Мустафаєв і Вадим Сірук стали лауреат літературної премії “Кримський Інжир/Qırım inciri” у спеціальній номінації “Слова свободи”. Переможців у цій номінації оголосив Сергій Кислиця, постійний представник України в ООН”, – ідеться в повідомленні.

Обидва політв’язні отримали премію за твори, написані в місцях позбавлення волі.

Український мусульманин Сірук нагороджений за вірш “Палаючі серця”, написаний ним у СІЗО російського Ростова-на-Дону, він переміг у номінації “Поезія українською мовою про Крим”.

Правозахисник і засновник Кримської солідарності Сервер Мустафаєв написав есе “Земаневій Юсуф медресесі” (“Сучасна школа Юсуфа”), яке перемогло в номінації “Проза кримськотатарською мовою”.

Есе було написано також у СІЗО Ростова-на-Дону, коли Мустафаєв готувався до апеляції на вирок Південного окружного військового суду.

Минулого року переможцями цього конкурсу стали політв’язні Осман Аріфмеметов і Сервер Мустафаєв. Вони виграли у спеціальній номінації “Слова свободи”.

Премію вручав Олег Сенцов. Замість Османа забрати нагороду прийшов його друг і колега – журналіст Тарас Ібрагімов. За Мустафаєва премію забрав київський адвокат Влад Руденко.

Третій літературний конкурс “Кримський Інжир/Qırım inciri” пройшов 26-27 грудня онлайн у Кримському домі.

У ньому взяли участь 125 авторів, які надіслали як свої оригінальні твори, так і переклади. Загалом на конкурс надійшло 284 твори.

Вадим Сірук – фігурант ялтинської так званої “справи Хізб ут-Тахрір”. 12 листопада 2016 року Південний окружний військовий суд РФ у Ростові-на-Дону засудив його на 12 років ув’язнення. Зараз він відбуває термін у колонії на території Башкортостану.

Сервер Мустафаєв – фігурант другої Бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”. Був затриманий 21 травня 2018 року. 16 вересня 2020 року в Південному окружному військовому суді його засудили на 14 років позбавлення волі.

Читайте також:
Звільнений із Росії політв’язень Шумков поцілував українську землю. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна