Викриття агентурних мереж і низка затриманих терористів: контррозвідка СБУ підбила підсумки 2020 року

 

У 2020 році контррозвідка СБУ припинила діяльність чотирьох агентурних мереж та затримала одинадцять російських агентів.

Про це в понеділок, 28 грудня, інформує пресцентр СБУ.

“Трьох із одинадцяти агентів РФ затримали під час спроби вчинення диверсій і терактів на об’єктах критичної інфраструктури”, – заявили в Службі безпеки України.

Зокрема агента ФСБ Російської Федерації, який мав підірвати сховище з аміаком на території ПАТ “Сєвєродонецьке об’єднання “Азот”, засуджено до десяти років ув’язнення.

Вирок у вигляді позбавлення волі на 12 років отримали двоє громадян, які за завданням так званого “Центру Спеціальних Операцій Міністерства Державної Безпеки “ДНР” брали участь у вчиненні теракту на Донеччині.

Ще один агент ФСБ був затриманий на Луганщині. Він намагався передати іноземній стороні секретну документацію щодо розробленого оборонною промисловістю України ракетного комплексу “Нептун”.

“Також агентура спецслужб РФ була виявлена в органах державної влади та серед правоохоронців: колишній генерал-майор СБУ, посадовець одного з міністерств тощо. На території Херсонської та Волинської областей контррозвідка СБУ викрила цілі агентурні мережі. Першою керувала експрацівниця облдержадміністрації, а члени другої збирали інформацію про військові об’єкти регіону”, – додали в пресслужбі.

Загалом у 2020 році за матеріалами контррозвідки розпочато 288 кримінальних проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки.

Серед цих проваджень 76 стосуються державної зради, півсотні – терористичної та диверсійної діяльності, дев’ять – посягань на територіальну цілісність і недоторканність України, чотири – шпигунства.

Упродовж року також набули чинності 92 вироки, у тому числі 30 за державну зраду і 20 за терористичну діяльність.

Також у СБУ додаються, що протягом року задокументовано порушення норм міжнародного права та достроково припинено акредитації п’ять іноземних дипломатів.

Окрім того, контррозвідка СБУ активно працювала у сфері охорони державної таємниці – у 111 випадках скасовано допуск до неї, 125 осіб притягнули до адміністративної відповідальності.

Також правоохоронці викрили 289 фактів іноземного громадянства серед представників органів влади і управління, зокрема секретоносіїв.

Нагадаємо, нещодавно СБУ блокувала створення фейкової “Республіки Україна”.

Читайте також:
Баканов нагородив 15 офіцерів контррозвідки СБУ з нагоди професійного свята

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна