“Коля, помоги!”: командувач Нацгвардії Балан сприяв кримському подільнику ФСБ Федоряну, – ЗМІ

 

Підозрюваний у державній зраді полковник МВС у запасі Микола Федорян заявив, що його затримали на адмінкордоні з окупованом Росією Кримом, бо відмовився свідчити проти командувача Нацгвардії Миколи Балана.
За даними слідства, командувач НГУ допомагав Федоряну перетинати адмінмежу з півостровом.

Федорян звертався до Балана по допомогу, коли йому або родичам треба було перетнути адмінкордон із окупованим Кримом. Зокрема тоді, коли той був закритий у зв’язку з пандемією та інших людей не пропускали.

За словами Федоряна, вони з Миколою Баланом – давні друзі, разом починали службу на півострові. У телефоні кримчанина знайшли фото службового посвідчення командувача Нацгвардії України.

“… Підтримує тісні особисті контакти із Командувачем Національної гвардії України ОСОБА_7 , який неодноразово допомагав йому у перетині адміністративної межі з тимчасово окупованою територією АР Крим та надавав йому службові відомості щодо здійснення прикордонного контролю”, – йдеться в ухвалі суду.

Також у судовому рішенні є уривки переписки Федоряна з абонентом, який підписаний як Балан.

Переписка в березні 2020 року:

ОСОБА_8 : “На первом посту КПП Каланчак Женю остановили, говорят, что нужна только прописка в Киеве. У него договор найма жилья в Киеве, свидетельство о браке украинске. Обьясняет, что на прямой линии ГПС ему объяснили, что этих документов достаточно чтобы пропустили и что надо ехать быстрее, пока не ввели ЧС. Пограничники говорят, что ничего не знают, старшего смены, как объяснили на прямой линии, не вызывают. У тебя с главным пограничником нормальные отношения? Можно ли попросить, чтобы пропустили? Жена его уже в Киеве, она успела до 24.00 17.03.2020, а Женя захотел меня поздравить и застрял”.

ОСОБА_9 : “Уже дали команду”

ОСОБА_8 : “значок рукопожатия 4 раза”

Переписка 7 листопада, в день затримання:

ОСОБА_8 : “Коля, помоги. СБУ”

М.И.Балан: пропущенный аудиозвонок в 13:32.

Арештований заявив під час апеляції про обрання йому запобіжного заходу, що йому погрожують.

“Кажуть, в’язниця чутками повниться. Мені передали в СІЗО: тільки-но вийду на свободу – мене усунуть. Тому я вважаю, що для мене найбезпечніше місце зараз – СІЗО, де адміністрація здатна забезпечити мій захист”, – сказав він на суді 14 грудня 2020 року, цитує “Радіо Свобода”.

Федорян не назвав конкретних людей, які йому погрожують. Він відкидає усі звинувачення в державній зраді й каже, що справу проти нього сфальсифікували.

“Підставою для мого затримання (на адмінкордоні між Кримом та Херсонщиною – ред.) стала моя категорична відмова давати свідчення (СБУ – ред.) на командувача Національної гвардії України. Мене змушували говорити на камеру, що гроші (шість тисяч доларів – ред.), які в мене були – від Балана, що він передав їх до Криму”, – заявив чоловік.

Журналісти також надіслали запит до Нацгвардії України, запитавши командувача про гроші та його допомогу Федоряну під час проходження адмінмежі.

Пресслужба відповіла, що в Нацгвардії про ці факти нічого не знають.

Апеляційний суд тим часом у 13 разів збільшив заставу, під яку Федорян може вийти з СІЗО. Тепер це 21 мільйон 185 тисяч гривень.

Адвокат Ігор Кушнеренко заявляє, що затримання його підзахисного та вилучення в нього грошей сталися з порушенням закону.

“Рішення суду є незаконним, воно суперечить вимогам як національного законодавства, так і практиці Європейського суду з прав людини. Оскільки до теперішнього часу Федорян, як і його родичі, не мали можливості внести заставу навіть у розмірі півтора мільйона, збільшення до 21 мільйона фактично унеможливлює її внесення”, – сказав він.

Як інформувала “Новинарня“, на початку листопада стало відомо, що на контрольному пункті в’їзду/виїзду “Каланчак” при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію півострова Крим затримано українця, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян у справах “Хізб ут-Тахрір”.

Відомо, що підозрюваний з 2012 року обіймав посаду начальника управління транспорту та авіації АТ “Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз”.
ЇПісля окупації Російською Федерацією Криму в 2014 році залишився працювати на вказаному товаристві, яке було незаконно захоплене окупаційною владою півострова та перереєстроване за законодавством РФ під назвою “Державне унітарне підприємство “Чорноморнафтогаз”.
Прокуратура оголосила про підозру у вчиненні державної зради шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Читайте також:
Від 13 до 19 років колонії суворого режиму: у Росії оголосили вироки фігурантам “справи Хізб ут-Тахрір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна