“За побиття аватара”: у Краматорську суд арештував командира 37 омпб Павла Лановенка

доповнено

На Донеччині суд арештував командира 37-го окремого мотопіхотного батальйону ЗСУ Павла Лановенка з позивним “Морпіх”. Його підозрюють у побитті військового, який перебував у стані наркотичного сп’яніння.

Рішення про взяття Лановенка під варту ухвалив Краматорський міський суд у суботу, 26 грудня.

Інцидент стався 23 грудня. Військовослужбовця бригади, яка виконує бойові завдання в районі операції Об’єднаних сил, доставили до стабілізаційного центру, а 24 грудня – до військового госпіталю у зв’язку з погіршенням стану здоров’я.

“Зі свідчень лікарів стало відомо, що військовослужбовець мав зовнішні ознаки наркотичного сп’яніння та поскаржився, що отримав травми внаслідок побиття командиром батальйону”, – повідомля пресслужба оперативного командування “Південь”.

Лікарі провели операцію та встановили діагноз: “закрита травма живота з розчавленням селезінки, хвоста підшлункової залози та кореня грижі товстої кишки, гемоперітонеум (масивна крововтрата), гостра постгеморагічна анемія середньої тяжкості, гостра інтоксикація невідомої речовини”.

25 грудня 2020 року призначено та почато службове розслідування.

Державне бюро розслідувань веде розслідування за ч. 4 ст. 426-1 КК України – “Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень”.

“Відповідно до ухвали Краматорського міського суду 26 грудня 2020 року, командиру одного з батальйонів, що виконують завдання в районі операції Об’єднаних сил, обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту на 30 діб з утриманням на гауптвахті Донецького ЗВ ВСП”, – додали в пресслужбі ОК “Південь”.

Друзі та журналісти комбата повідомили його ім’я – це Павло Лановенко “Морпіх”.

За інформацією журналістки сайту “Цензор” Віолетти Кіртоки, підрозділ Лановенка – 37-й окремий мотопіхотний батальйон “Запоріжжя” 56 омпбр – виконує бойове завдання поблизу Донецького аеропорту.

За словами Кіртоки, телефоном Лановенко встиг розповісти їй свою версію події. Він побачив на позиції бійця в неадекватному стані, який не приховував, що приймає наркотики. Наступного дня комбату доповіли, що хлопець погано почувається, в нього відбита селезінка. При цьому хворий звинуватив у побитті Лановенка.
У результаті командира батальйону викликали до відділення ДБР у Краматорську. І хоча на подальшому засіданні суду ніхто зі свідків не підтвердив факту побиття, Лановенку присудили 30 діб арешту.

Павло Лановенко “Морпіх”, доброволець 2014 року, з Орденом Данила Галицького

Військова журналістка при цьому зазначила, що До дня ЗСУ 6 грудня комбат отримав орден Данила Галицького.

Раніше, в січні 2017-го, Павло Лановенко був нагороджений медаллю “Захиснику Вітчизни”. 

“Рішення, як мені сказали потім присутні у суді, було вже спущено зверху. І мені, людині, яка добровільно прибула на суд, дала свідчення, винесли рішення: 30 діб арешту. Бо, мовляв, я можу втекти. Скажу більше. На батальйон у ці дні тиснуть. Приїжджали з Києва і питали не про ситуацію, яка стала приводом для справи, а про мене особисто: на чому їжджу, з ким, де живу…” – розповів журналістці Лановенко.

“Я декілька разів перепитала Павла: ти його бив? Вдарив, хоча б раз? Він твердо сказав: пальцем не чіпав. Морпіху я вірю. Бо бачила, як він спілкується зі своїми бійцями, як до них ставиться, з якою спокійною повагою до нього ставляться старші за віком бійці. І що – слово наркомана важить більше, ніж репутація добровольця, який з 14 року захищає Україну? До речі, завтра будуть всі аналізи цього “постраждалого”, – додала Кіртока.

“Всі, хто знають Морпіха, дуже обурені ситуацією. Друзі вже знайшли йому адвоката, з яким завтра Павло Лановенко підпише контракт, передасть копію справи. І він подасть апеляцію”, — повідомила журналістка.

На ФБ-сторінці 37-го батальйону зараз розміщено допис: “Героїв знищують не тільки ворожі кулі. Героїв знищує брехня та байдужість тих, за кого вони стоять на лінії вогню“.

Героїв знищують не тільки ворожі кулі.
Героїв знищує брехня та байдужість тих, за кого вони стоять на лінії вогню.

Опубліковано 37 окремий мотопіхотний батальйон Неділя, 27 грудня 2020 р.

Водночас у мережі зберігся скріншот попереднього допису 37 омпб.

У ньому йшлося про арешт командира військової частини А3137 та підкреслено, що “дані дії були неправомірними і безпідставними”. Батальйон апелював до громадськості та просив про розголос.

Надалі у ЗМІ з’явилася інформація про те, що батальйон змусили зняти цей допис.

 

Читайте також:
Катастрофа Ан-26: суд арештував командира військової частини з Чугуєва В’ячеслава Глазунова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна