Суд залишив у СІЗО нападників на Артема Мирошниченка ще на 60 діб

 

Суд продовжив ще на 60 діб строк тримання під вартою мешканцям Бахмута Миколі Барабашу та Олександру Баришку, яких підозрюють у розбої та завданні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть волонтера Артема Мирошниченка.

Таке рішення ухвалила в четвер, 24 грудня, колегія суддів Слов’янського міського районного суду Донецької області, передає “Радіо Свобода”.

Барабаш і Баришок, а також їхні захисники та адвокати просили замінити запобіжний захід на домашній арешт. Однак судді задовольнили клопотання прокурора артемівської прокуратури Олександра Горобця.

Зі слів Сергія Мирошниченка, за рік по смерті брата справа не зрушила з місця.

“Справа не просувається ніяк. Ми ходили цілий рік – і знову повернулися на те саме місце. У нас нові судді, знову будуть допитувати по колу свідків. Справа повністю розглядається по-новому. Той свідок, який бачив, що конфлікт стався через українську мову, не погоджується давати свідчення. Наче людина з обмеженими фізичними можливостями і боїться за своє життя. Досі на контакт не може вийти”, – повідомив Сергій Мирошниченко.

За його словами, він не бачить каяття у підсудних. Вони, навпаки, кивають, посміхаються, і під час одного з засідань, як каже Сергій Мирошниченко, навіть підморгували йому.

Цього разу суд відклав розгляд справи через те, що до зали не з’явилися свідки.

Читайте також:
“Свідок – інвалід, боїться й мовчить”: бахмутська справа “вбитого за мову” Артема Мирошниченка рік по тому

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 29 листопада в Бахмуті невідомі напали на громадського діяча Артема Мирошниченка.

Як зазначають знайомі Мирошниченка, спортсмени побили активіста за те, що на їхні запитання він відповів українською мовою.

Наступного дня правоохоронці знайшли нападників. Ними виявились двоє неповнолітніх спортсменів. Тоді повідомлялося, що бив Мирошниченка лише один із них (Барабаш), а інший нібито стояв і дивився. Нападник пояснив, що просто вирішив перевірити свої навички боротьби.

2 грудня суд обрав запобіжний захід для 16-річного Миколи Барабаша: згідно з рішенням судді Олександра Любчика, на час слідства хлопець перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Проукраїнську громадськість Бахмута обурило рішення суду щодо занадто м’якого запобіжного заходу, а також те, що засідання проходило у закритому режимі – з залу вивели навіть родичів постраждалого, мотивувавши тим, що прокуратура не надала документів про їхні родинні стосунки з потерпілим. Адвокат обвинувачуваного говорила російською, а її підзахисний навіть вимагав перекладача з української. Про це поінформував бахмутський активіст Віктор Горобець. Він також висловив припущення, що напад на Мирошниченка був спланований заздалегідь.

Після побиття 36-річний Мирошниченко перебував у комі. У п’ятницю, 6 грудня, активіст помер від отриманих травм.

Після цього підозру Миколі Барабашу перекваліфікували за іншою частиною тієї ж статті “Умисне тяжке тілесне ушкодження” (…“що спричинило смерть”). Раніше хлопцю загрожувало від 5 до 8 років ув’язнення, тепер покарання збільшилось з 7 до 10 років за ґратами.

Читайте також:
“Можешь на нормальном языке говорить?!”
Ким був Артем Мирошниченко в Бахмуті і за що його вбили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна