Україна підписала угоду з Туреччиною щодо корветів класу ADA

 

Нещодавно Україна і Туреччина підписали угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів й ударних безпілотних авіаційних комплексів.

Як передає в понеділок, 21 грудня, видання “Армія.Інформ”, йдеться про корвети типу ADA. 

За даними ЗМІ, тактико-технічні характеристики та озброєння корветів ADA відповідають оперативно-тактичним вимогам експлуатації кораблів цього типу не лише в басейні Чорного моря.

Сума угоди, як і кількість корветів, не розголошується.

“За задумом турецьких військових моряків, метою проєктування корабля класу ADA було створення сучасного прибережного бойового корабля з можливостями протичовнової боротьби і патрулювання у відкритому морі. Корвет побудований за стелс-технологіями, що робить його малопомітним для виявлення радіолокаційними та інфрачервоними засобами противника”, – пише “Армія.Інформ”.

Корвети ADA мають повну водотоннажність трохи більше ніж 2 400 тонн, максимальну швидкість – 29 вузла, дальність плавання – 3 500 миль, автономність – 21 день.

Екіпаж складає 106 осіб.

Озброєння. На кораблі встановлено:

  • 8 протикорабельних ракет “Гарпун”;
  • торпедні апарати для 324 мм Mk.32 або Mk.46;
  • систему захисту від торпед;
  • артилерійську установку 76-мм Oto Melara Super Rapid;
  • зенітно-ракетне озброєння у вигляді RIM-116 ПУ Mk 49 RAM.

Крім того, кораблі цього проєкту оснащені сучасною системою бойового управління, навігацією, радіолокаційною станцією, гідролокатором для пошуку та виявлення підводних човнів, системою РЕБ тощо. На борту корвета є ангар для розміщення вертольота або безпілотного авіаційного комплексу, передбачено палубний майданчик для вильоту та посадки літальних апаратів.

За даними “Армія.Інформ”, операції з вертольотом можуть відбуватися навіть при 4-бальному хвилюванні моря.

Турецькі корвети типу ADA будуються на військово-морської верфі в Стамбулі з 2005 року. У складі ВМС Туреччини вже успішно виконують завдання чотири корвети цього проєкту. Завдяки оптимізації виробничого процесу і серійного замовлення, темпи будівництва кожного з корветів зведені до 4 років. Два роки йде від закладки корпусу до, власне, спуску корабля на воду. Далі два роки тривають заводські, швартові та державні випробування і фініш – передача корвета до складу флоту.

В “Армія.Інформ” порахували, що за найкращих умов, якщо у 2021 році відбудеться закладка першого корпусу корвета цього класу для потреб ВМС України, то вже наприкінці 2024 року флот може отримати перший корабель типу ADA.

Як інформувала “Новинарня“, 14 грудня стало відомо, що Міноборони уклало прямі угоди з турецькими компаніями про передачу технологій та виробництво корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб Збройних сил України.

Читайте також:
Україна й Туреччина планують спільно будувати бойові кораблі, БПЛА та всі види турбінних двигунів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна