Зеленський хоче залучити США до нормандського формату, деокупації Донбасу й Криму “після фіналу війни”

 

Президент Володимир Зеленський дуже хотів би долучити США до переговорів “нормандського формату” (Україна, Росія, Німеччина, Франція), адже це посилило б позиції Києва. Також він виступає за долучення США до деокупації Криму і поновлення у США посади спецпредставника з питань України.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав під час розмови з журналістом газети The New York Times, транскрипт якої оприлюднила пресслужба президента України.

“Дуже хотів би (щоб Сполучені Штати брали участь у “нормандському форматі” – “Н”). Ви знаєте, ми дуже не хочемо топтатися на місці. І дійсно, в нормандському форматі, який породив Мінські угоди, ми зробили важливі, я вважаю, кроки вперед. У нас зараз дійсно в десятки разів менше загиблих і поранених. Однак Донбас вмирає без України. Присутність там окупаційних військ вбиває технології, освіту, медицину, є екологічні катастрофи у зв’язку із затопленими шахтами, мародерство й розпиляні на метал заводи, які там були. Ситуація страшна… Тому я вважаю, що Сполучені Штати Америки можуть дуже сильно вплинути”, – сказав Зеленський.

При цьому він вважає, що час порушувати питання реінтеграції Донбасу після закінчення війни за участі західних партнерів України.

“Я вважаю, що посилити наші переговори в нормандському форматі міг би президент Байден, знову ж таки тому, що він добре розуміє питання України та Росії. По-друге, він говорив про безпеку у Європі, і, по-третє, ми вважаємо, що говорити просто про фінал війни вже мало. А що робити потім? Нам потрібна реінтеграція Донбасу. А щоб реінтегрувати Донбас, потрібні сильні компанії, сильні технології, безпека та гроші. І тут, я вважаю, ми не впораємося самі. І ми бачимо вільну економічну зону на території Донбасу, щоб там були певні преференції для того, щоб зайшов бізнес. І тут ключову роль могли б відіграти Сполучені Штати Америки”, – зазначив президент України.

“Ну й ми розуміємо, що Сполучені Штати Америки на сьогодні – гарант безпеки у світі, серйозний стратегічний гравець, тому такі кроки могли б прискорити фінал війни на Донбасі і початок великого будівництва, великої реінтеграції Донбасу”, – підкреслив він.

Окремо він наголосив на потребі долучення США до деокупації Криму.

“Є ще один кейс. Я вважаю, що однозначно не обійтися без Сполучених Штатів Америки в питанні Криму, тому що питання Криму та його деокупації не перебуває на порядку денному нормандського формату та Мінських угод. …Кроки з деокупації має робити відповідний союз держав, союз лідерів, у якому буде визначена карта всіх кроків з деокупації Кримського півострова. Зараз ми створюємо “Кримську платформу” і, звісно, хотіли б у ній бачити ті країни, які будуть ключовими гравцями, ключовими гарантами повернення та деокупації Криму. Повернення Криму і нашої територіальної цілісності. І США могли б бути лідером у цьому напрямку”, – сказав Зеленський.

Він виступив за призначення на посаду спецпредставника США з питань України людини, яка б “знала нашу ментальність”.

“У якийсь момент ми, на жаль, втратили спецпредставника по Україні у США Курта Волкера, він робив дуже важливі сполучні кроки і міг спілкуватися як з Україною, так і прекрасно спілкувався з Російською Федерацією і знав усю інформацію не з чуток. Я вважаю, що втрачена позиція, але такий спецпредставник або такий орган повинен бути. Дуже важливо – обрати таку людину, яка здійснюватиме потрібні кроки, яка розуміє українську ментальність. Важливо не помилитися в цьому кадровому питанні. Тут президент Байден має всі максимальні шанси, тому що він багато працював з Україною, він – практик і розуміє менталітет, розуміє важливі моменти, пов’язані з реформами. Знаючи реформи в Україні, він розумітиме й зможе відрізнити реальну інформацію від фейків”, – зазначив Зеленський.

При цьому він не вірить у розв’язання проблеми Донбасу Росією і США за спиною України.

“Я не дуже люблю розмірковувати про глобальні речі… Коли ми говоримо, що Сполучені Штати Америки сядуть за стіл з Російською Федерацією і вони домовляться про все, про весь світ – я в це не вірю. Тому що багато різних інтересів, і треба не забувати, що кожна маленька країна має свою незалежність і своє бажання… І я, президент України, не хотів би, щоб стосовно миру на Донбасі й умов цього миру домовлялися якісь глобальні гравці. Для нас важливо бути за цим столом переговорів, тому що без нас неможливо домовитися. Тому що суб’єктом цієї домовленості є Україна”, – заявив Володимир Зеленський.

Читайте також:
Зеленський “заради миру” не вилучатиме з Конституції НАТО, але готовий на компроміс із Донбасом у питанні мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна