Зеленський “заради миру” не вилучатиме з Конституції НАТО, але готовий на компроміс із Донбасом у питанні мови

 

Президент Володимир Зеленський не погодиться вилучити з Конституції положення про курс України на членство в НАТО, якби це було “ціною миру” на Донбасі. Водночас він висловився за гнучкість у мовному питанні.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав під час розмови з журналістом газети The New York Times, транскрипт якої оприлюднила пресслужба президента України.

“У Мінських угодах про членство в НАТО нічого немає, в нормандському форматі нічого про членство в НАТО немає. Стосовно змін до Конституції в напрямку децентралізації ми говоримо: це згідно з Мінськими угодами, на це ми готові. Змінювати Конституцію в тому напрямку, про який ми іноді чуємо в медіапросторі від Російської Федерації, – тут вони знають мою позицію, я говорив Путіну прямо, що тут я не згоден”, – сказав Зеленський.

За його словами, Україна може лібералізувати мовну політику щодо Донбасу.

“Я розумію, що ми хочемо окремі повноваження, право вибору, щоб ніхто потім не спекулював на питаннях мови, щоб жителі Донбасу розмовляли, як вони хочуть, – будь ласка, на всі ці речі, я вважаю, що ми повинні бути максимально ліберальними“, – заявив президент України.

“Ми хочемо, щоб на місцях у людей було більше повноважень, більше вибору, щоб вони розпоряджалися грошима, а не отримували від центральної влади завдання, що постійно спускаються. Ми це й так робимо. Якщо захочемо в цьому напрямку Донбасу більше преференцій, ось такі компроміси можуть бути – це нормальні компроміси, без компромісів війна не закінчиться, я це розумію”, – сказав Зеленський.

Говорячи про свою роль на пострадянському просторі, він укотре наголосив, що прагне закінчити війну з РФ.

“Я хотів би, щоб ми закінчили війну на Донбасі. Я думаю, це буде дуже серйозний крок до фіналу подібних конфліктів на пострадянському просторі. Я дуже хочу добитися цього й докладаю для цього всіх зусиль. Я вважаю, що мій досвід, у разі позитивного результату, і досвід моєї команди буде незамінний у майбутньому. Я думаю, що це буде дуже хороша допомога іншим країнам, тому що я розумію всі нюанси й деталі, як страждають люди і де їм потрібно допомагати, [які потрібні] гуманітарні кроки. Бо війна у нас, вона не десь”, – зазначив Володимир Зеленський.

При цьому глава держави відкинув порівняння ситуації на Донбасі із конфліктом у Нагірному Карабасі, адже на Донбасі незалежність України зі зброєю в руках захищають і російськомовні, і православні.

“Україна ж, я вважаю, нічого не порушила у відносинах з росіянами. Світ давно має бути ліберальним і вирішувати питання в законодавчому полі, а не з автоматом у руках”, – сказав Зеленський.

Читайте також:
Щіщь і пєльдєц як “нові ціннісні смисли, які творить Зеленський заради примирення та єдності”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна