У США літак-розвідник вперше здійснив політ зі штучним інтелектом замість другого пілота

 

Військово-повітряні сили США перевірили можливості системи штучного інтелекту Artoo (на ім’я Artuμ), яка 15 грудня вперше піднялася на борт літака-розвідника U-2 й отримала контроль над радаром і сенсорними системами літака.

Під час навчально-розвідувальної місії, що проводилася з бази ВПС США Біл у Каліфорнії, система Artuμ отримала задачі знайти ворожі ракетні пускові установки під час імітації ракетного удару, повідомляє Defense Express.

Зазначається, що Artuμ була одноосібно відповідальна за використання датчиків та тактичну навігацію після зльоту. Водночас людина-пілот U-2 була зосереджена на виявленні ворожих літаків.

Літак-розвідник U-2 під час випробувань 15 грудня 2020 року

“Як і у будь-якого пілота, у Artuμ (навіть у R2-D2) є свої сильні та слабкі сторони”, – написав у твітері керівник відділу закупівель ВПС США Уіл Ропер. 

За його словами, розуміння цих сильних та слабких сторін “для підготовки людей і штучного інтелекту до нової ери алгоритмічної війни – наш наступний важливий крок. Ми або станемо науковою фантастикою, або історією”.

Ця система штучного інтелекту була створена Федеральною лабораторією U-2, яка у жовтні цього року успішно оновила програмне забезпечення літака під час польоту – вперше для американських військових.
Подія стала можливою завдяки розгортанню Kubernets, контейнерного методу з відкритим вихідним кодом для автоматизації оновлень програмного забезпечення.

Система штучного інтелекту заснована на ігровому алгоритмі, відомому як µZero, який використовувався для перемоги над людьми у шахах та ґо, пояснює Ропер.

За даними ВПС США, лабораторія U-2 спеціально навчила другого пілота зі штучним інтелектом маніпулювати набором датчиків U-2 під час “більш, ніж пів мільйона місій, змодельованими комп’ютером”.
Зазначається, що хоч Artuμ був створений, щоб зменшити навантаження на пілота U-2, він може бути модифікований для використання іншими бойовими літаками.

Читайте також:
В Ірані фізика-ядерника застрелили з кулемета, яким керували з супутника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна