Кернес помер у день народження Шевельова, якому сім років тому розтрощили дошку в Харкові

 

Про смерть мера Харкова Геннадія Кернеса стало відомо в день народження визначного українського науковця, професора Гарвардського і Колумбійського університетів Юрія Шевельова (Шереха), чию пам’ять проросійський політик Кернес зневажив у Харкові.

У вересні 2013 року громадяни, які назвалися працівниками комунальних служб Харкова, знищили меморіальну дошку Шевельова. Це сталося через пів години після того, як міська рада Харкова скасувала рішення топонімічної комісії про встановлення дошки.

“Історія має дуже своєрідне почуття гумору: Кернес помер у день народження Шевельова. Дуже чорний гумор в історії”, – звертає увагу історик Олександр Зінченко у фейсбуці в четвер, 17 грудня.

У 2013 році чоловіки, які назвалися працівниками комунального підприємства “Жилкомсервіс”, намагалися відділити дошку від стіни будинку по вулиці Сумській, 17 за допомогою сокири.
Коли їм це не вдалося, вони розбили дошку на кілька частин, забрали їх і поспішно зникли з місця події, писала тоді “Історична правда”.

Фото: Історична правда

Напередодні тих подій до міського голови Харкова Геннадія Кернеса із відкритим листом звернулися науковці провідних західних університетів – вони просили міську владу зберегти меморіальну дошку видатному науковцю.
Вчені наголосили, що звинувачення уродженця Харкова Шевельова у співпраці з німцями були інспіровані в 1960-х роках КГБ. Перевірка цих звинувачень спецслужбами США й Колумбійським університетом не підтвердила їхньої правдивості.

На початку вересня 2013 року, за президентства Януковича, у Харкові раніше запланованого відкрили меморіальну дошку Шевельову. Пам’ятний знак було виготовлено і встановлено на пожертви громадян. Спершу міська влада надала всі необхідні дозволи, але потім передумала.

Тоді ж голова Харківської ОДА Михайло Добкін у своєму твіттері назвав науковця “фашистським пособником”, а ініціаторів встановлення пам’ятної дошки (серед них – поет і письменник Сергій Жадан) – “фашистськими мерзотниками”.

Хто такий Шевельов

Юрій Шевельов (Шерех) (1908-2002) – славіст-мовознавець, історик української літератури, літературний і театральний критик, активний учасник наукового та культурного життя української еміграції.
Народився у Харкові у дворянській родині німців Шнейдерів. У Першу світову батько змінив прізвище на Шевельов.
У 1933-43 роках – доцент Харківського університету. Викладав у Олеся Гончара.
Із 1944 року – на еміграції.
Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Іноземний член НАН України (1991). Член Американського лінгвістичного товариства, Польського інституту мистецтв і науки в США. Почесний доктор Альбертського, Люндського, Харківського університетів та Києво-Могилянської академії. Головний редактор журналу “Сучасність”.
Автор 17 книг і фундаментальних наукових праць про історію слов’янських мов, української мови та літератури.

Як інформувала “Новинарня“, 17 грудня в Німеччині на 62-му році життя помер міський голова Харкова Геннадій Кернес. Він обіймав посаду міського голови Харкова з 2010 року.
28 квітня 2014 року на нього було скоєно замах. Під час пробіжки чиновника важко поранили з вогнепальної зброї. Після замаху Кернес пересувався на інвалідному візку.
14 вересня українські ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляли, що мер Харкова Геннадій Кернес доставлений в лікарню з двостороннім запаленням легень, у нього вкрай складна форма коронавірусу.
17 вересня стало відомо, що Кернеса привезли на лікування до німецької клініки “Шаріте” в Берліні.
4 листопада стало відомо, що Кернес офіційно визнаний харківським міським головою за результатами виборів до місцевих рад, які відбулися 25 жовтня без особистої участі кандидата у виборчій кампанії.
7 листопада його офіційно зареєстрували міським головою Харкова.

За інформацією бізнесмена Павла Фукса, Кернес планував повернутися в Україну до Нового року.

Читайте також:
У мера Харкова Кернеса відмовили обидві нирки, – речник міськради

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна