Волкер: Європа має чітко визнати відповідальність РФ за війну на Донбасі

 

Для реалізації Мінських домовленостей не вистачає відвертої та прямої позиції Німеччини, Франції та ЄС щодо відповідальності Росії за її агресію проти України, і адміністрації Джо Байдена доведеться працювати над цією проблемою.

Про це у вівторок, 15 грудня, заявив колишній спецпредставник США Курт Волкер, передає “Укрінформ”.

“Що потрібно (для імплементації Мінська, – “Н”), так це набагато більшої відвертості та прямоти з боку Німеччини, Франції та ЄС щодо відповідальності Росії за війну”, – зауважив колишній американський дипломат.

Він наголосив, що речі потрібно чітко називати своїми іменами: “Це агресія проти України та невиконання Росією її зобов’язань за Мінськими домовленостями”.

Таку тверду позицію, за його словами, досі озвучували в процесі урегулювання США.

Тому він зауважив, що нова команда, яка очолить напрям зовнішньої політики в адміністрації Джо Байдена, добре обізнана в цьому питанні.

“Отже, нам доведеться попрацювати з нашими європейськими союзниками, щоби створити набагато більш єдиний та чіткий фронт, який викриватиме агресію Росії”, – наголосив Волкер.

Водночас, він нагадав, що Мінські домовленості передбачають дві головні цілі. “Насамперед, це письмовий документ, у якому Росія підтвердила підтримку суверенітету й територіальної цілісності України”, – зазначив експерт.

Крім того, продовжив він, це основа для Європейського Союзу, щоби підтримувати санкції проти Росії.

“Якщо Росія захоче зупинити війну на Донбасі – вона зможе це зробити, але факт полягає в тому, що вона не хоче цього.

І не тільки тому, що вона опікується Донбасом, але тому що хоче чинити вирішальний вплив на процес урядування в Україні в цілому”, – зауважив колишній спецпредставник США.

Нагадаємо, лідери країн “нормандської четвірки” – президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель – востаннє зустрілися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.

Читайте також:
Росія прагне радше контролю влади в Києві, ніж розпаду України, – Волкер

Україна готова до нового етапу розведення військ і розмінування, – Зеленський на річницю “нормандського саміту”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна