Кулеба і посол Ізраїлю засудили хуліганство проти ханукії на Подолі, поліція відкрила справу

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба засудив хуліганський акт із перекиданням ханукії на Контрактовій площі в Києві – символічного світильника, встановленого на честь іудейського святу Ханука.

“Я рішуче засуджую зухвалий напад на єврейську Ханукію у четвер в Києві. Вітаю швидку реакцію правоохоронців, які встановили особу нападника. Справа вже передана до суду (стаття ККУ 161), і я переконаний, що справедливість буде досягнута. В Україні немає місця антисемітизму”, – написав глава МЗС у твіттері в неділю, 13 грудня.

Оцінку Кулеби підтримав посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон, який назвав інцидент із ханукією актом антисемітизму та закликав українську владу відреагувати на такі дії.

Ліон подякував Кулебі за реакцію.

Раніше, 10 грудня, активіст Андрій Рачок демонстративно перекинув дев’ятисвічник, встановлений на Контрактовій площі у Києві на честь іудейського свята Хануки. Після цього він дав пояснення у відділенні поліції. Йому повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (“умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями…” – караються штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого).

Після цього Рачок у ФБ “дякував Дажбогу за те, що я українець і як українець можу захищати себе завдяки Конституції України і друзів, які мене оточують”.

Читайте також:
На Подолі невідомі двічі осквернили знак на честь єврейської Хануки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна