Голова НАЗК звернувся до ОГП і Верховного Суду через закриття судами справ про конфлікт інтересів

 

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков звернувся до генеральної прокурорки Ірини Венедіктової та голови Верховного Суду Валентини Данішевської щодо закриття судами справ про конфлікт інтересів на підставі рішення Конституційного Суду України.

Про це в понеділок, 14 грудня, інформує пресслужба НАЗК.

Зазначається, що рішення КС №13-р/2020 позбавило агентство можливості складати адміністративні протоколи, пов’язані з конфліктом інтересів, проте статті Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП), які передбачають відповідальність за такі порушення, залишаються чинними.

Незважаючи на це, окремі суди почали закривати справи щодо конфлікту інтересів на підставі рішення КСУ.

Тому Новіков надіслав генпрокурору та голові ВСУ листи, в яких просить донести зазначену інформацію до суддів і прокурорів.

У НАЗК наголосили, що наразі суди здійснюють розгляд справ про адміністративні правопорушення за 130 протоколами НАЗК, складеними за статтями КУпАП: 172-4 (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності), 172-5 (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків), 172-7 (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Серед цих протоколів 16 складені щодо народних депутатів України,  одинадцять – щодо члена Центральної виборчої комісії, заступників міністрів, голови та заступника голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

“Рішенням КСУ № 13-р/2020 не визнавались неконституційними норми закону України “Про запобігання корупції”, порушення яких є підставою для адміністративної відповідальності за вказаними статтями. Попри це, на сьогодні НАЗК зафіксувало одразу декілька випадків закриття зазначених справ навіть без з’ясування обставин правопорушення”, – зазначили в агентстві.

Нагадаємо, через рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року суди припинили розгляд близько 1200 справ і можуть переглянути уже винесені вироки у 200 справах, на сотні мільйонів гривень.

Читайте також:
Реформа КСУ: Венеційська комісія оприлюднила висновки

Рада відновила покарання за недостовірне декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна