Трамп хоче стратити п’ятьох людей до кінця президентства

 

Чинний президент США Дональд Трамп хоче стратити якомога більше засуджених до смерті ув’язнених, перш ніж залишить Білий дім.

Це порушення однієї з політичних традицій країни, пише The Guardian.

До інавгурації обраного президента Джо Байдена 20 січня у США збираються провести п’ять федеральних страт. Тоді кількість страчених за цей рік сягне 13, що зробить Трампа найбільшим любителем страт серед усіх американських президентів за останні 130 років.

До 2020 року федеральні кари в США не проводилися 17 років.

Перші страти відбудуться вже цього тижня: у штаті Індіана стратять 40-річного Брендона Бернарда і 56-річного Альфреда Буржуа. Четверо з п’яти людей, яких планують стратити за Трампа, темношкірі.

Намір Трампа порушує політичну традицію США, згідно з якою президент, який залишає пост, передає спірні політичні питання своєму наступнику.

Джо Байден під час свого президентства хоче скасувати федеральну смертну кару.

“Важко зрозуміти, чому хтось на цьому етапі президентства хоче вбити таку кількість людей… Особливо коли американська громадськість проголосувала за те, щоб вас замінив хтось інший, і ця людина виступає проти смертної кари”, – наголосив керівник Інформаційного центру страти Роберт Данг.

Опитування Gallup в 2019 році показало, що 60% американців виступають за довічне ув’язнення замість страти.

Найбільш “кровожерливим” президентом США був Гровер Клівленд, який за кілька тижнів до закінчення президентства видав кілька указів про страти. У 1896 році він стратив 14 засуджених.

14 липня 2020 року в США вперше за 17 років за рішенням федерального суду стратили Деніела Льюїса, засудженого за вбивство трьох членів сім’ї в 1996 році.

Читайте також:
У США стратили першого чорношкірого після зняття мораторію на федеральному рівні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна