В Україні ввели в експлуатацію новий радіотелескоп

 

В Україні ввели в експлуатацію новий радіотелескоп РТ-32, який створили в процесі дослідної модернізації 32-метрової антени MARK-4B.

Про це у вівторок, 8 грудня, повідомили в Національній академії наук України.

Зазначається, що радіотелескоп розташований в Центрі космічних досліджень і зв’язку, що в місті Золочів на Львівщині.

“Пошук шляхів створення нового радіотелескопу сантиметрового діапазону розпочався у 2014 році. Тоді після анексії Криму, Україна втратила доступ до однієї з найбільших в світі антен – радіотелескопу РТ-70 Національного центру управління та випробувань космічних засобів біля Євпаторії”, – інформують у пресцентрі НАНУ.

Відтак, науковці запропонували використовувати наземні станції космічного зв’язку, які розташовані поблизу Золочева на Львівщині. Ініціативу підтримав уряд.

“Проведені експертні оцінки показали, що найбільш доцільною, на першому етапі переходу телекомунікаційних антен в стан радіотелескопу, є модернізація 32-метрової антенної системи МАRК-4В. У листопаді 2020 року основні роботи зі створення радіотелескопу сантиметрового діапазону довжин хвиль РТ-32 на базі 32-метрової антени МАRK-4В у місті Золочів було завершено”, – повідомляють у НАН.

Головною особливістю радіотелескопу РТ-32 є його багатодіапазонність та багатоканальність.

Фото: пресцентр НАНУ

“Наразі частотно-селективний пристрій дозволяє проводити одночасні спостереження в діапазонах 6 та 1.35 см (С- та К-діапазони), а після введення в дію приймальної апаратури діапазону 3 см (Х-діапазон) телескоп зможе працювати в трьох діапазонах одночасно: 6, 3 та 1.35 см”, – пояснюють фахівці.

Відтак, коло наукових задач РТ-32 є дуже широким: дослідження активних ядер галактик, місць зореутворення, мерехтінь, сонячного випромінювання, пульсарів.
Цікавим є вивчення в широкому діапазоні швидких радіосплесків, післясвітіння гамма-сплесків та явищ типу GW170817, коли були породжені одночасно гравітаційні та електромагнітні хвилі дуже широкого спектру.

“Дуже важливим є те, що частотно-часову прив’язку реєструючого обладнання РТ-32 здійснено до цезієвого – так званого первинного – стандарту частоти, що дає всі можливості для входження РТ-32 до мережі EVN”, – наголошують спеціалісти.

У найближчому майбутньому паралельно з автономними спостереженнями на РТ-32 планується доукомплектування та встановлення апаратури для прийому трьох діапазонів радіохвиль, проведення адаптації реєструючого обладнання та програмного забезпечення до форматів EVN та проведення тестових радіоінтерферометричних спостережень в повному форматі EVN.

В подальших планах науковців – розробка та встановлення паралельної приймальної системи в діапазоні 18 см та декількох секцій радіотелескопу ГУРТ, що дасть змогу побудувати синтезований радіотелескоп нового типу. Це дозволить розширити діапазон частот, де ведуться одночасні спостереження астрофізичних об’єктів будь-якого типу, на два порядки.

Завершення проекту зі створення радіотелескопу планується у 2023 році.

Але найголовнішим завданням є відновлення роботи українського радіотелескопу в Європейській РНДБ мережі.

Радіотелескоп РТ-32 буде сумісним з засобами РНДБ-мережі США (VLBA), Європи (EVN) та може увійти до числа провідних радіоастрономічних інструментів Європи.

Читайте також:
Зеленський запропонував Бразилії перезапустити спільний космічний проєкт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна