Мінреінтеграції ініціювало включення кримськотатарської мови до Google перекладача

 

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України звернулося до корпорації Google з проханням включити кримськотатарську мову у Google Translate.

Про це в середу, 9 грудня, інформує пресслужба відомства.

“Переконані, що інтеграція кримськотатарської мови до сервісу Google Translate сприятиме збільшенню кількості носіїв кримськотатарської мови, забезпечить сприятливі умови для розширення сфер застосування мови, зокрема, шляхом її популяризації за межами етнічної групи” – вважає віцепрем‘єр-міністр Олексій Резніков.

За інформацією, нині в Україні кримськотатарською мовою розмовляють понад 300 тисяч громадян, а в усьому світі – близько шести мільйонів.

Згідно з класифікацією ЮНЕСКО, кримськотатарська мова належить до мов, що знаходяться під серйозною загрозою.

У Мінреінтеграції усвідомлюють, що сьогодні обсяг кримськотатарських текстів та ресурсів, можуть бути недостатніми, щоби зробити кримськотатарську мову готовою до інтеграції в системи перекладу.

Тому міністерство запевнило Google, що Україна готова долучитися та сприяти перекладу слів або фраз кримськотатарської мови через можливості сервісу Google Translate Community.

Читайте також:
У Криму запустили електронний словник кримськотатарської мови

Кримськотатарський орнамент “Орьнек” хочуть внести до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна