Із 1 січня в українських школах запровадять нове меню

 

В Україні з 1 січня 2021 року в школах зміниться меню для школярів.

Про це повідомила перша леді Олена Зеленська у фейсбуці.

Над розробкою меню працювала спеціальна робоча група, до якої увійшли представники Міністерства охорони здоров’я, громадських організацій, дитячі ендокринологи та дієтологи.

“Робота над реформуванням системи харчування у навчальних закладах триває та переходить на наступний етап – підготовка орієнтовних меню. Група працює над створенням зразків меню з рецептами страв та технологічними картками, які відповідають оновленим вимогам і нормам харчування для дітей усіх вікових груп. Сезонні меню готуються на шість тижнів. Робота рухається швидкими темпами: вже готові меню сніданків та обідів. Надалі будуть розроблені для вечері, других сніданків і підвечірків”, – зазначила Зеленська.

Кулінарний експерт, автор і керівник проєкту Cult Food, команда якого упродовж трьох років займалась розробкою шкільного харчування Євген Клопотенко зазначив, що тижневі меню для шкіл полегшать роботу кухарів і вирішать проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі в харчуванні школярів.

“Я вже вибрав для цього меню топові страви зі свого збірника рецептів, а також розробив нові рецепти. Зараз робота за технологами – вони мають створити техкарти, розрахувати калорійність та собівартість. Тепер школярів не можна годувати напівфабрикатами (прощавайте, сосиски!) та шкідливими снеками (в буфетах не будуть продаватися чіпси). Плюс, на законодавчому рівні зменшено до адекватної норми кількість солі і цукру в їжі дітей та вирішено питання щодо спецій, завдяки чому їжа в шкільних їдальнях тепер матиме смак”, – написав Клопотенко в фейсбуці.

За його словами, оновлене меню у шкільних їдальнях з’явиться з 1 січня 2021 року.

Читайте також:
Зеленський підписав закон про безкоштовне харчування дітей, батьки яких загинули на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.